Pondělní Aha! – Strýček Buck

Aha! nám situaci neulehčuje a na svých oficiálních stránkách nepromítá žádné aktuální změny v plánech. Takže na pondělí 27. října 2008 byl uváděn stále Columbo, všichni uváděli na tento den komedii Střelený, ale já měl takový pocit, že na obalu Tak už dost, Frede! byl jako další titul uveden film Strýček Buck. Nicméně minulý týden vyšel zmíněný Střelený, takže v termínu pondělí 3. listopadu 2008 očekávejme Strýčka. Asi jen cena je dopředu jasná, 49,- Kč. Zapřísáhlému starému mládenci Buckovi, který je proslulý svým bohémským životem, jsou svěřena na hlídání tři nezbedná dítka. Nezbývá mu, než si s nimi nějak poradit…

 

Manželé Cindy a Bob Russellovi musí kvůli náhlému onemocnění Cindina otce odjet za ním a nezbývá nic jiného, než svěřit tři děti – středoškolačku Theu, devítiletého Milese a pětiletou Maicy do péče černé ovce rodiny, strýčka Bucka, zapřisáhlého starého mládence, proslulého bohémsky neukázněným životním stylem. Buck, zaměstnaný v pneuservisu své dlouholeté milenky Chamice, se rázně ujme své úlohy, celkem snadno čelí rozpustilostem Milese a Maicy, zato se střetává s negativistickou dospívající Theou.

 

Buck prokáže v nezvyklé roli nevšední vynalézavost, smysl pro humor, ale hlavně srdce a zodpovědnost a brzy si získá synovce a menší neteř. Na rozdíl od přísných a disciplinovaných rodičů má Buck téměř vždy dobrou náladu. Nevinnost patnáctileté Tii brání s vrtačkou v ruce, ponožky suší v mikrovlnné troubě a všude, kam přijde, vládne chaos.

 

Vzpurná Thea se pomstí Buckovi intrikou za to, že brání jejímu vztahu se spolužákem: způsobí roztržku mezi Buckem a Chamice. Buck ochrání Theu před nechtěnou sexuální zkušeností a Thea docení jeho životní moudrost. Během týdne stráveného s dětmi Buck pochopí, že jeho mládenecká svoboda může vyústit v osamění a že mu chybí žena a rodina. Báječný strýček Buck se k radosti dětí smíří s Chamice a chystá se obohatit svůj život i jinak.

 

A citujme:

 

Překvapivě inteligentní komedie, podivuhodně bez zbytečných grimas a přehrávání, zato však s promyšlenými dialogy a uměřeným množstvím žertovných situací šitých Mr. J.C. & spol. na tělo. Nekonformní strýček s ošuntělým bourákem, opravdu roztomilé dětičky, chlupatý pejsek, velký dům na předměstí a vše ostatní, co povedená americká komedie potřebuje… A ještě ne tolik "sám doma" malý Culkin.

 

Žánr: Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 1989

Délka: 100 minut

Původní název: Uncle Buck

Světová premiéra: 16. srpna 1989 – USA

Režie: John Hughes

Scénář: John Hughes

Produkce: Bill Brown, John Hughes, Tom Jacobson, Ramey E. Ward

Hudba: Matt Dike, Ira Newborn, Michael Ross

Kamera: Ralf D. Bode

Společnost: Hughes Entertainment / Universal Pictures

Natáčeno: Illinois, USA / Wisconsin, USA

 

Hrají: John Candy (Buck Russell), Jean Louisa Kelly (Tia Russellová), Gaby Hoffmann (Maisy Russellová), Macaulay Culkin (Miles Russell), Amy Madigan (Chanice Kobolowskiová), Elaine Bromka (Cindy Russellová), Garrett M. Brown (Bob Russell), Laurie Metcalf (Marcie Dahlgren-Frostová), Jay Underwood (Bug), Brian Tarantina (E. Roger Coswell), Mike Starr (klaun), Suzanne Shepherd (paní Hogarthová), William Windom (hlas pana Hatfielda), Dennis Cockrum (Pal), a další

 

Údaje o DVD zatím neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: