Blesk – Charlotte Gray

 

V sobotu 8. listopadu 2008 se přesvědčíme díky Blesku, že některé tituly jsou věčné. Po prastarém vydání následovalo už i jedno levnější. A nyní tedy do třetice Charlotte Gray v ceně 49,- Kč. Natočeno podle světového bestselleru Sebastiana Faulkse. Příběh o lásce, lítosti a odvaze. Charlotte Gray – obyčejná žena v neobyčejné době.  

 

Píše se rok 1943. Válka je v plném proudu. Charlotte, mladá skotská žena, která studovala ve Francii, žije během II. světové války v Londýně. Tady se zamiluje do pilota britského královského letectva. Protože umí dobře francouzsky, je Charlotte zverbována britskou rozvědkou jako kurýr mezi Anglií a francouzským hnutím odporu.

 

Byla vyslána za nepřátelskou linii na území Jižní Francie. Pouze ona ví, že má dvě poslání. Oficiálně byla naverbována britskou tajnou službou ke zvláštní operaci. Má se spojit s místním hnutím odporu, které bojuje proti německým okupantům partyzánskými metodami. Neoficiálně hledá svého milence – anglického letce, který je pohřešován od chvíle, co bylo jeho letadlo sestřeleno právě nad územím Jižní Francie.

 

Ve Francii bude Charlotte žít s novou identitou. Má se vydávat za Dominique Gilbert – Pařížanku, jejíž manžel je v zajetí a která odešla na jih za prací. Dostává falešné doklady a z blondýny se stává bruneta. Charlotte se s bojovníky hnutí odporu – vedenými Julienem Levadem – hluboce sblíží a uvědomí si, že její láska ke Francii a francouzskému lidu navždy změní její život. Dostává se na seznam gestapa a je tak v permanentním nebezpečí. Na své misi poznává všechny hrůzy války…

 

Žánr: Drama / Romantický / Válečný

Země původu: Velká Británie / Austrálie / Německo

Rok vzniku: 2001

Délka: 121 minut

Původní název: Charlotte Gray / Die Liebe der Charlotte Gray

Světová premiéra: 17. prosince 2001 – USA

Premiéra v kinech ČR: 24. října 2002 s titulky

Režie: Gillian Armstrong, letecké sekvence – Marc Woolf

Námět: Sebastian Faulks (stejnojmenný román z roku 1998)

Scénář: Jeremy Brock

Produkce: Robert Bernstein, Sarah Curtis, Elinor Day, Hanno Huth, Catherine Kerr, Cathy Lord, Douglas Rae, Paul Webster

Hudba: Dion Beebe

Kamera: Sebastiana Faulks

Společnost: Ecosse Films / FilmFour / Pod Films / Senator Film Produktion

Natáčeno: Franice / Anglie / Skotsko

 

Hrají: Cate Blanchett (Charlotte Grayová), James Fleet (Richard Cannerly), Abigail Cruttenden (Daisy), Charlotte McDougall (Sally), Rupert Penry-Jones (Peter Gregory), Robert Hands (Borowski), Tom Goodman-Hill (obchodník), Michael Fitzgerald (obchodník), Hugh Ross (psychiatr), Martin Oldfield (instruktor), Nicholas Farrell (pan Jackson), Mike Burnside (učitel morseovky), Damian Myerscough (učitel střelby), Miranda Bell (instruktorka), Angus Wright (Agent), Lewis Crutch (Andre), Mathew Plato (Jacob), Charlie Condou (Auguste), Billy Crudup (Julien Levarde), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: DVD9 PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: TV spoty, Kinotrailer