DVD edice magazín speciál – Charlotte Gray

 

Vánoce máme za sebou, a do dalších je rok času. Ale nic si z toho nedělejte. Pokud jste nezlobili a byli jste celý rok hodní, můžete si i v lednu (konkrétně 11. ledna 2008) sami nadělit film na DVD s názvem Charlotte Gray. Vychází v DVD edici za cena 49,– Kč

 

Charlotte je za druhé světové války kurýr britské rozvědky mezi Anglií a francouzským hnutím odporu. Kdykoliv se vydá za nepřátelskou linii, pátrá po letci, kterého sestřelili nepřátelé. Charlotte Gray, jeden z nejdražších filmů britské historie, pojednává o mladé ženě, která se z rodného Skotska stěhuje do Londýna, aby pomáhala raněným. Je totiž druhá světová válka. Charlotte se na studiích naučila skvěle francouzsky, což se náramně zamlouvá vládě. Nabídne jí místo rozvědky, která by se infiltrovala do okupované Francie a sloužila jako spojka pro letectvo. Naše hrdinka je ale především spořádaná občanka, která má s novou nabídkou problém a váhá. Osobní drama rozhodně okamžik, kdy je nad Francií sestřelena její nová láska – letec Julien.
V tu chvíli projde náročným výcvikem a vydává se do Francie. Při každém překročení hranice se z jejího boje proti nepříteli stává i boj civilní a hledá svého milence. Přitom se setkává s hrozivými zvěrstvy války a více než kdy jindy musí předstírat, že je někdo jiný. Melancholicky laděný ale především dramatický příběh, který se odehrává v té nejděsivější době, ukazuje kam až je člověk schopen zajít, když jde o osobu jemu nejbližší a o úsilí, které může a nemusí vést ke zdárnému konci. Zárukou toho, že film je pojatý jako pohled na citlivou ženu v pekle války, je fakt, že snímek režírovala právě žena, Australanka Gillian Armstrongová, která má na kontě mimo jiné romantické drama Malé ženy. Do hlavní role byla obsazena Cate Blanchett, která divákovi patrně nejvíce ulpěla v paměti jako Galadriel v Pánovi Prstenů.
Režie: Gillian Armstrong
Hrají: Cate Blanchett, Billy Crudup, Michael Gambon, James Fleet, Abigail Cruttenden, Charlotte McDougall, Rupert Penry-Jones, Robert Hands, Tom Goodman-Hill, Michael Fitzgerald, Hugh Ross, Martin Oldfield, Nicholas Farrell, Mike Burnside, Damian Myerscough, Miranda Bell, Angus Wright a další.
Žánr: drama, válečný, romantický, dobrodružný, příběh
Zvuk: dolby digital 5.1: anglicky, česky
Titulky: české
DVD je dodáváno v kartonové pošetce DVDedice