Pondělní Aha! – Hitler: Vzestup zla

Zítra 10. listopadu 2008 si můžete zakoupit na DVD velkoryse pojatý kanadsko americký snímek Hitler: vzestup zla, který mapuje životní cestu Adolfa Hitlera. Snímek již několikrát uvedla Česká televize k 60. výročí 2. světové války. Cena 49,- Kč.

Všechno špatně, zpátky na stromy – vyšlo něco zcela jiného, než jsme čekali. Aha! začalo s edicí Světový dokument. Údajně všechno jsou autentické filmy a zvukové materiály; jedná se o původní obrazové záznamy z nacistického období. Detaily upřesňujeme. V plánu jsou další kousky – 18. 11. J. V. Stalin – Rudý diktátor a 24. 11. Benito Mussolini – Historie fašismu. Takže komu jsou Lidové noviny málo, může zkusit i něco jiného.

Ani Adolf Hitler ani Německo se neobjevili na světové scéně plně zformováni. Tomu předcházel vývoj obou. Společně se poučili z chyb minulosti, společně hledali, nač by svalili vinu, a ve snaze nalézt stabilitu a silnější identitu vstoupili do smrtonosného tance. Vybičováno až k horečnatému strachu zažehnutého Hitlerovými plamennými proslovy se Německo ochotně podvolilo hlasu jediného muže. Adolf Hitler uchopil moc díky mlčení těch, kteří mohli promluvit, ale nikdy tak neučinili.

Robert Carlyle v titulní roli kanadsko-amerického filmu o jednom z největších zločinců lidstva a jeho cestě k moci (2003). Dále hrají: L. Schreiber, M. Modine, P. Stormare, J. Marguliesová, F. von Thun a další. Režie Christian Duguay

Životopisný snímek mapuje životní cestu Adolfa Hitlera, který smutně proslul jako jeden z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva, od dob jeho mládí, kdy jako zhrzený uchazeč o studium na malířské akademii odchází do 1. světové války, až do jmenování říšským kancléřem. Porážka jeho země v něm rozněcuje nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem Hitler, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává, roste a sílí.

O šílenství „jeho boje“, ale i o jeho soukromí, spolupracovnících i odpůrcích pojednává první díl velkoryse výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám byl vyznamenám mnoha oceněními, z toho dvěma cenami Emmy.

Země původu: Kanada
Rok vzniku: 2003
Originální název: Hitler: The Rise of Evil
Žánr: Drama
Režie: Christian Duguay
Hrají: Robert Carlyle, Stockard Channing, Jena Malone, Julianna Margulies, Matthew Modine, Liev Schreiber, Peter Stormare, Friedrich von Thun, Peter O’Toole, Chris Larkin, James Babson, David Fisher, Marek Vašut, Thomas Sangster, Julian Wadham, Simon Chandler, Christopher Bowen, Liliana Komorowska, Jiří Datel Novotný, Jiří Maria Sieber, Brian Caspe, Roger Denesha, Jiří Knot, Jan Unger, Vladimír Kulhavý, Robert Glenister, Hana Frejková

Námět: John Pielmeier
Scénář: G. Ross Parker