Night of the living dead

Příznivci hororů se mohou nyní radovat, v nabídce Levných knih je již několik dní ke koupi čistá hororová klasika – film Noc oživlých mrtvol za cenu 39 Kč. Vzhledem k absenci českého dabingu je titul uváděn pod originálním názvem. Film je dodáván v kartonové pošetce Levné knihy.

Odhadovaný rozpočet filmu činil 114 tis. USD, celosvětové tržby dosáhly 30 mil. USD.

Pro zasvěcené, film se v roce 1990 dočkal prvního remaku, pod kterým je podepsán režisér Tom Savini. Dalšího remaku se dočkal ještě v roce 2006, kdy byl snímek natočen jako 3D. Režie se ujal Jeff Broadstreet a tento výsledek se moc nepovedl.

Night of the living dead (Noc oživlých mrtvol)
Originální název: Night of the living dead

Žánr: drama, horor, sci-fi, thriller
Země původu: USA
Rok vzniku: 1968
Délka: 96 min.
Jazyk: angličtina
Titulky: české

Scénář: John A.Russo, George A. Romero
Kamera: George A. Romero

Režie: George A. Romero
Hrají: Duane Jones, Judith O’Dea, Karl Hardman, Marylin Eastman, Keith Wayne, Judith Ridley, S.William Hinzman, George A. Romero, Debbie Rochon

I po takřka čtyřiceti letech zůstává Romerův celovečerní debut milníkem hororového žánru, filmem, který stále dokáže překvapit, šokovat a vyděsit i ty nejotrlejší diváky. Černobílý snímek, natočený s neznámými herci, působí jako dokument sledující osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. S příchodem noci roste počet zombií a situace je čím dál tím zoufalejší. Nakonec začnou hrdinové bojovat sami mezi sebou… Téma společnosti, která podlehne iracionálním silám, odráží obrovský společenský kvas v Americe na konci 60. let. Syrový účinek filmu pramení především ze způsobu, jakým Romero popírá konvence žánru a porušuje četná tabu, především v zobrazení krvavého násilí. Noc živých mrtvých započala celou novou éru filmového hororu a stala se jedním z nejpřelomovějších filmů všech dob.