Čtvrteční Aha! – Starman

Aha! přijde ve čtvrtek 13. listopadu 2008 s filmem Starman v ceně 49,- Kč. Dojemný i napínavý příběh mimozemšťana, který se na Zemi setká během dramatické cesty ke své lodi s láskou i nenávistí.

Dne 20.srpna 1977 byla do vesmíru vypuštěna sonda Voyager 2 s výzvou všem myslícím bytostem, aby navštívily Zemi. Po letech vnikne do zemské atmosféry mimozemská kosmická loď, ale protiletecká obrana ji sestřelí. Ze vzdálené planety v ní přichází na Zemi vesmírný výzkumník. Loď dopadne nedaleko chaty mladé vdovy Jenny Haydenové, která se vzpamatovává ze smrti manžela. Nehmotný mimozemšťan na sebe vezme jeho podobu a požádá ženu, aby ho odvezla do Arizony, kde na něj čeká mateřská loď. Vyděšená žena zpočátku nedokáže odporovat, později se však několikrát marně pokusí o útěk. Starman, který se ve světě lidí pohybuje značně neobratně, se jí snaží vysvětlit a také dokázat, že není zlý, jen se musí dostat na určené místo, jinak zemře. Má pouze tři dny, aby se v podobě pozemského muže seznámil se životem na Zemi, pak se musí vrátit. Pouští se do nebezpečného 2000 mil dlouhého závodu proti času, policii a armádě.

 

Mezitím agent George Fox z NSA a Mark Shermin z NASA zjistí, že sestřelený objekt byl mimozemskou lodí a rozjedou pátrání po pilotovi a jeho průvodkyni. Zatímco Shermin je fascinován možností setkat se s představitelem mimozemské civilizace, Fox hodlá návštěvníka z hlubin vesmíru zlikvidovat. Během pronásledování, kdy se Jenny stál více přesvědčuje o mimozemšťanově laskavosti, dojde k dramatickému střetu, během něhož je žena smrtelně raněna, ale Starman ji dokáže zachránit. Uvědomí si, že jeho společnost je pro ni nebezpečná a odjede. Jenny ví, že bez ní se mimozemšťan k cíli nedostane a vydá se ho hledat.

Společně pak pokračují v cestě nákladním vlakem. Jenny cestou prozradí, že nemůže mít děti, ale po nočním milování ji Starman řekne, že bude mít syna, který bude jeho a současně i jejího manžela. Vlak je zavezl příliš daleko a musejí se vracet. Tím ztratí náskok a jsou Sherminem dostiženi. Mimozemšťanovi viditelně ubývá sil. Mladý vědec má výčitky ze své účasti na mimozemšťanově pronásledování a propustí je. Těsně předtím, než se mimozemšťan a Jenny dostanou na místo setkání, je však vojenské jednotky vedené Foxem obklíčí.

 

Žánr: Drama / Dobrodružný / Sci-fi / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 115 minut

Původní název: Starman

Světová premiéra: 14. prosince 1984

Premiéra v kinech ČR: 1. února 1989

Režie: John Carpenter

Scénář: Bruce A. Evans, Raynold Gideon, Dean Riesner

Produkce: Barry Bernardi, Michael Douglas, Bruce A. Evans, Larry J. Franco, Raynold Gideon

Hudba: Jack Nitzsche

Kamera: Donald M. Morgan

Společnost: Columbia Pictures Corporation / Delphi II Productions / Industrial Light & Magic

Natáčeno: Arizona, USA / Cedar Rapids, Iowa, USA / Colorado, USA / Iowa, USA / Jasper, Tennessee, USA / Las Vegas, Nevada, USA / Lynchburg, Tennessee, USA / Meteor Crater, Barringer, Arizona, USA / Monument Valley, Utah, USA / Nashville, Tennessee, USA / Sedona, Arizona, USA / Tennessee, USA

Hrají: Jeff Bridges (Starman), Karen Allen (Jenny Haydenová), Charles Martin Smith (Mark Shermin), Richard Jaeckel (George Fox), Robert Phalen (Major Bell), Tony Edwards (seržant Lemon), John Walter Davis (Brad Heinmuller), Ted White (lovec jelenů), Dirk Blocker (policista), M. C. Gainey (policista), Sean Stanek (řidič), George ‚Buck‘ Flower (kuchař), Russ Benning (vědec), Ralph Cosham (námořní důstojník), David Wells (Foxův asistent), Anthony Grumbach (úředník NSA), James Deeth (pilot S-61), Alex Daniels (obsluha u benzínky), Carol Rosenthal (zákaznice u benzínky), Mickey Jones (řidič náklaďáku), a další

Údaje o DVD (dle předchozího vydání):

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, francouzsky, španělsky

Titulky: česky, anglicky, francouzsky, španělsky

Obraz: PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: Kinotrailery, Poznámky produkce