Aha Palace Pictures – Všichni do jednoho

Po čase se pod hlavičkou Aha! v Edici Palace Pictures dnes 13. listopadu 2008 objevil další film – Všichni do jednoho za cenu 44,- Kč. Kde se stírá hranice mezi reality show a opravdovou realitou?

Do velké sklepní místnosti je zavřeno šest účastníků podivné reality show nazvané Všichni za jednoho. Jejich úkolem je vydržet spolu ve stísněných podmínkách nejméně po dobu jednoho měsíce. Na konci je čeká milionová odměna. Problém je, že pravidla hry nejsou tak docela jasná. Všichni přítomní vytvoří jakousi umělou rodinu: "otcem" je nezaměstnaný popelář Vladimír, "matkou" nesmělá venkovanka Renáta, "dětmi" jsou student sociologie Pavel, do sebe uzavřená dívka Kamila a optimistický dobrodruh Petr. Posledním členem skupiny je "děda", bývalý vězeň z uranových dolů. Skupina prochází těžkými zkouškami vzájemné důvěry, ponorkovými stavy a vypjatými situacemi. Nikdo nemá ponětí o čase, neboť zde není denní světlo ani fungující hodiny. Napětí se zvolna stupňuje až k nesnesení. Pokus o únik z uzavřeného prostoru se nezdaří. Hráčům nakonec dojde, že na povrchu země se zřejmě stalo něco, kvůli čemu zůstali nadobro zapomenutí…

 

Nezávislý český snímek je prvním celovečerním dílem scenáristy a režiséra Karla Žaluda. S nadsázkou odhaluje temné stránky světově rozšířeného televizního žánru reality show. Lze dokonce mluvit o vizionářské inspiraci: scénář k filmu totiž vznikl dříve, než se tento typ pořadu objevil na českých obrazovkách.

A pár názorů k tomuto neznámému filmu:

Šest lidí a jeden pes ve smrduté kobce reality show. O natáčení se mluvilo už někdy před dvěma lety a protože se ani po takové době film nedostal do normální distribuce, čekal jsem nějakou otřesně diletantskou slátaninu. Ještě na začátku to tak i vypadalo, představování soutěžících je jednoznačně nejslabší částí. Pak už křivka kvality stoupá. Scénář je na naše poměry nezvykle promyšlený a když přijmete trochu divadelní dialogy, budete svědky zajímavého filmu.

 

Kritika reality show? Parodie reality show? Reality show? Těžko říct, čím chtěl tento odvážný počin být. Navzdory až příliš vzorově vybraným figurkám je zajímavé sledovat psychologickou rovinu filmu – tu více tu méně úspěšně demonstrující vliv podobné reality show na jedince. Neschopnost účastníků rozlišovat mezi uměle vytvořeným světem, kde existují pouze jejich televizní obrazy a realitou daného místa zde vrcholí možná přehnaným, ale při daných podmínkách vcelku logickým násilným aktem. Teprve paranoia, jenž aktéry vymyšlené reality show v závěru zachvátí odhaluje jejich pravou tvář, zbavenou veškeré vědomé přetvářky – stávají se sami sebou a tím pádem již nejsou schopni ve hře pokračovat. Všichni do jednoho se odehrávají všehovšudy v jediné místnosti, vystupuje zde pouze šest neznámých herců, úmyslně chybí zvnějšku vyvolané drama, přesto film dokázal po celou dobu udržet mou pozornost. Celková "nedovařenost" se ke snímku i docela hodí.

Žánr: Drama / Společensko-kritický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2005

Délka: 105 minut

Premiéra v ČR: 1. února 2007

Režie: Karel Žalud

Scénář: Karel Žalud

Produkce: Libor Zlomek

Kamera: Tomáš Nováček

Společnost: Vesfilm / Universal Production Partners

 

Hrají: Miroslav Kolář (Vladimír), Alice Šnirychová (Renáta), Karel Zima (Petr), Kateřina Janečková (Kamila), Jiří Maria Sieber (kamarád), Radek Zima (Pavel), Miroslav Vrba (Bautner)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglicky

Obraz: PAL 16:9

Bonus: žádný