Páteční Aha! – Zátah

Aha! nabídne v pátek 14. listopadu 2008 další americkou kriminální komedii Zátah za 49,- Kč. Policejní parťáci (Tom Hanks a Dan Aykroyd!) pátrají v ulicích i v podsvětí Los Angeles po členech tajemného spolku P.A.G.A.N., který má na svědomí sérii neobvyklých zločinů…

Los Angeles 1987.

Na slovo skoupý drsný detektiv seržant Joe Friday je vnukem legendárního detektiva stejného jména (hrdiny oblíbeného televizního seriálu natáčeného v padesátých letech), který případy v oblasti Los Angeles řeší svým způsobem a nenechá si do něj mluvit ani nadřízenými, ani předpisy. Jenže jednoho dne je mu proti jeho vůli přidělen nový partner Pep Streebek, který je jeho pravým opakem. A jako by už to nestačilo k řadě potíží, dostanou společně na starost vyšetřování případu, který začne zdánlivě nesmyslnými loupežemi, jako je krádež netopýra a desetimetrového hada ze zoologické zahrady, nákladu nejnovějšího čísla časopisu Bait nebo chemikálií, jejichž správně připravená směs se může stát velmi nebezpečným smrtícím plynem.

 

Všechny mají jeden společný bod – vizitku se slovem Pagan zanechanou na místě činu. Stejní pachatelé jsou podle všeho i za znepokojivou řadou krádeží policejních aut. Vyšetřování detektivy – i přes rozdílné přístupy – dostane na stopu závažného spiknutí, zosnovaného nebezpečným náboženským kultem, který si říká P.A.G.A.N. a v jehož čele pravděpodobně stojí falešný televizní kazatel reverend Jonathan Whirley spolu s pornokrálem Jerry Caesarem.

Situace se poněkud zkomplikuje poté, co se Joe a Pep proplíží do svatyně sekty a stanou se svědky tajného obřadu. Joe se totiž na první pohled zamiluje do Connie Swailové, kterou kult hodlá v krvavém rituálu obětovat. A láska ho vede k tomu, že na vlastní pěst pokračuje ve vyšetřování i poté, co ho jeho nadřízený, kapitán Gannon, z případu odvolá a zakáže mu pokračovat v pátrání. Navíc se policejní prezidentka Kirkpatricková dozví, že jdou proti reverendovi, který se těší jejím sympatiím, což ji velmi rozzlobí.

 

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1987

Délka: 106 minut

Původní název: Dragnet

Světová premiéra: 23. června 1987 – USA (Hollywood, Kalifornie)

Režie: Tom Mankiewicz

Scénář: Jack Webb, Dan Aykroyd, Alan Zweibel, Tom Mankiewicz

Produkce: Bernie Brillstein, David Permut, Robert K. Weiss, Don Zepfel

Hudba: Ira Newborn

Kamera: Matthew F. Leonetti

Společnost: Applied Action / Universal Pictures

Natáčeno: Kalifornie, USA

 

Hrají: Dan Aykroyd (seržant Joe Friday), Tom Hanks (Pep Streebeck), Christopher Plummer (Reverend Jonathan Whirley), Harry Morgan (kapitán Gannon), Alexandra Paul (Connie Swailová), Jack O’Halloran (Emil Muzz), Elizabeth Ashley (Jane Kirkpatricková), Dabney Coleman (Jerry Caesar), Kathleen Freeman (Enid Bordenová), Bruce Gray (starosta Parvin), Lenka Peterson (babička Mundy), Julia Jennings (Sylvia Wissová), Lisa Aliff (April), Joe Altmark (mlékař), Nina Arvesen (Lady Motor Cop), Fred Asparagus (Tito Provencal), a další

 

Údaje o DVD (dle původního vydání):

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, německy, 2.0 polsky, maďarsky

Titulky: anglicky, holandsky, švédsky

Obraz: PAL 16:9 (1,77:1)

Bonus: Produkční poznámky, Biografie herců a tvůrců, Trailer, Weblinky

 

 

{youtube}D3AmdKuFYSM{/youtube}