Blesk – Všechno nejlepší

Blesk v sobotu 15. listopadu 2008 nabídne před nedávnem v TV uvedenou posmutnělou komedii Všechno nejlepší v ceně 49,- Kč, o které jsme již informovali. Každý dostane, co si zaslouží.

Pražský taxikář Jarda má dnes narozeniny a chce si je opravdu pořádně užít. Všechno má pěkně naplánované a pod kontrolou – tak jako zatím všechno v životě. S každým vyjde, všechno zařídí, všichni jsou s ním spokojení. Jarda se prostě „vyzná“. Má skvělou manželku, krásný byt, pohodovou práci, novou milenku a spoustu dobrých známostí. Jenže právě dnes nabere do auta konzervativního a zásadového důchodce, který mu během jediného dne dokáže rozložit celý život. Jsme svědky celodenního pošťuchování, které si vyměňují mladičký taxikář a postarší pasažér. Řidič mu totiž nabídl neomezené svezení, aby si tak vykupoval jeho mlčení – stačila chvilka nepozornosti, aby drobně naboural do cizího auta. Podařený cestující jej pak nutí k ježdění z místa na místo, nejlépe pak z jednoho konce Prahy na druhý.

Je cenné, že autoři nepodlehli pokušení vytvořit jednorozměrnou humoresku a jednotlivé postavy i situace, jimiž procházejí, obohatili o další významové okruhy, které se na výchozí téměř „bakalářský“ příběh postupně nabalují. Když už pro nic jiného, aspoň se dočkáme stále podrobnějšího rozkrývání ústředních postav, jejich zdánlivá jednoznačnost, rýsující se na počátku, se pozvolna rozplývá.

Nejprve hlas recenzentů tady a tady, poté hlas lidu:

Lepší než režisérova prvotina Pánská jízda, horší než většina ostatních českých filmů. Čest zachraňuje Jan Dolanský a Viktor Preiss. Sledovat tuto dobře sehranou dvojici je natolik příjemné, že to umožňuje dodívat se do konce a tu a tam se dokonce i pousmát.

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2006

Délka: 93 minut

Premiéra v kinech ČR: 11. června 2006

Režie: Martin Kotík

Scénář: Petr Nepovím, Martin Kotík

Produkce: Pavel Nový, Martin Kotík

Hudba: Tomáš Polák

Kamera: Miroslav Č. Čvorsjuk

Společnost: Major K International s.r.o. / ACE a.s. / Post Produkce Praha a.s. / Studio Virtual / AMP – spol. s.r.o.

Natáčeno: Praha

Hrají: Viktor Preiss (Jindřich), Jan Dolanský (Jarda), Pavel Zedníček (šéf), Vendula Křížová (Sylva), Tomáš Matonoha (podnikatel), Jaromír Dulava (právník), Jan Vondráček (pan Chroust), Tereza Kostková (Evička), Jana Hlaváčová (tetička), Jana Štěpánková (Libuše), Izabela Kapiasová (Lenka), Pavel Šimčík (Tom), Adéla Gondíková (paní Čapková), Naďa Konvalinková (paní Říhová), Miriam Kantorková (paní Nováková), Alice Bendová (slečna Černá)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: anglicky

Obraz: DVD9 PAL 16:9

Bonus: Vystřižené scény, Fotogalerie, Biografie (Preiss, Dolanský, Kotík), Plakát, Mikrokomedie