Filmexport Home Video – Nebe a dudy

 

Česká komedie režiséra Vladimíra Slavínského Nebe a dudy vychází v sobotu 15. listopadu 2008 v edici Legendy českého filmu. Cena je 49,- Kč

 

 

Velmi bohatý majitel statku, lomu a továrny je Rudolf Bartoš, který je znám svým tyranstvím. Jednoho dne se nešťastně zraní po pádu ze srázu u řeky. Naříkajícího muže najde skalák Fábera a dopraví ho do své chalupy. Fábera žije s dcerou Anči a svými osiřelými synovci – dvojčaty Tondou a Vaškem. Po několika dnech strávených mezi těmito lidmi, Bartoš zcela změní pohled na svět. Pravidelně navštěvuje Fáberovu rodinu. Když zjistí, že jeho synovec Oldřich se chce oženit s Anči, rozejde se s ním ve zlém a Fáberovi, který nechce bránit ve sňatku, dá dokonce výpověď. Brzy si však uvědomí chybu a pošle Fáberovi omluvný dopis, ten se však dříve zřítí ze skály. Nastěstí zranění není vážné a tak Bartoš nepřijde o svého jediného přítele. 

 

 

 

 

A ještě jednou jinými slovy:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rudolf Bartoš, majitel statku, lomu a továrny, je velmi bohatý. Je to však muž nepřístupný a popudlivý, postrach všech zaměstnanců. Jednoho dne se nešťastně zraní po pádu ze srázu u řeky. Naříkajícího muže najde skalák Fábera a dopraví ho do své chalupy. Fábera žije s hezkou dcerou Anči a svými osiřelými synovci – dvojčaty Tondou a Vaškem. Několik dní strávených mezi těmito chudými, ale láskyplnými lidmi, zcela změní Bartošův pohled na svět. Přívětivým chováním po návratu do své vily šokuje své podřízené, lamačům v lomu přidá na platech. Pravidelně navštěvuje Fáberovu rodinu. Stará pýcha však znovu nabude vrchu, když zjistí, že se jeho synovec Oldřich chce oženit s Anči. Rozejde se s ním ve zlém a Fáberovi, který nechce dceři zakázat sňatek, dá dokonce výpověď. Brzy si však uvědomí, že přestřelil. Fáberovi pošle ve výplatním sáčku omluvný dopis. Málem je pozdě. Rozrušený Fábera se ještě před výplatou zřítil ze skály. Jeho zranění není naštěstí smrtelné a tak Bartoš nepřijde o svého jediného přítele.

 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1941

Délka: 92 minut

Kinopremiéra: 31. října 1941

Režie: Vladimír Slavínský

Asistent režie: Eduard Šimáček

Námět: Jaroslav Mottl, František Vlček 

Scénář: František Vlček

Produkce: Oldřich Papež

Kamera: Ferdinand Pečenka

Hudba: Josef Dobeš

Architekt: Jan Zázvorka

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Emil Poledník

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Jindřich Plachta (skalák Antonín Fábera), Jana Romanová (Anči, Fáberova dcera), Jiří Blahník (Tonda, Fáberův synovec), Lumír Blahník (Vašek, Fáberův synovec), Jaroslav Marvan (průmyslník Rudolf Bartoš), Raoul Schránil (ing.Oldřich Čermák, Bartošův synov), Antonie Nedošinská (kuchařka Fanynka), Zdeněk Podlipný (sluha Jakub), Karel Dostal (Bartošův lékař), František Filipovský (Bartošův tajemník), Sláva Grossmann (účetní Jahoda), Antonín Holzinger (ředitel továrny), Vladimír Pospíšil-Born (ředitel velkostatku), Jan Černý (ředitel cementárny), Jiří Vondrovič (řidič Vojtěch), L.H. Struna (lamač Jarda), Vladimír Růžička (lamač Lojza), Václav Švec (lamač), Miloš Šubrt (lamač), Bolek Prchal (četnický strážmistr), Fanča Lopatová (služka Běta), Vladimír Řepa (lékař), Robert Vyhlídka (zevloun), A. Somolová (ošetřovatelka)

 

 

 

Údaje o DVD

 

 

 

Zvuk: 2.0 CZ

Titulky: CZ

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádné

Doplňující materiály: O titulu (info o Filmexportu a NFA), Zlatý fond na DVD (katalog edice)