Filmexport Home Video – Hostinec „U kamenného stolu“

Jeden z mých (a jistě nejen mých) nejoblíbenějších pamětnických filmů je Hostinec „U kamenného stolu„. Ani se nechce věřit, že tak pohodový film vznikl v pohnutém roce 1948. Kromě skvělých hereckých výkonů tehdy ještě zcela mladých Svatopluka Beneše a Rudolfa Hrušínského  i díky nesčetným humorným dialogům a hláškám, ukazujícím na květnatost a krásu českého jazyka té doby. Vyšlo v úterý 18. listopadu 2008 za cenu 49,- Kč v edici Filmexportu.

Pan hostinský truchlí a nechce nikoho vidět. Uprchla mu manželka s nafoukaným představitelem milovnických rolí a tak v hostinci U kamenného stolu nemá kdo obsluhovat návštěvníky. Dvěma rozhádaným bratrům, které představují Svatopluk Beneš a Rudolf Hrušínský, tedy nezbývá nic jiného, než se postarat o podnik sami. Každý týden bude jeden z nich vedoucí a ten druhý podřízený. Věřte, že s hostincem to sice půjde z kopce, ale divák se baví ještě dnes, protože filmový předpis slavného humoristického románu Karla Poláčka nijak nezestárl. Román vyšel v roce 1941, kdy už Karel Poláček pro svůj židovský původ nesměl publikovat a autora kryl svým jménem Vlastimil Rada.

A nyní si uveďme pár hlášek z filmu:

• Krucipísek, holka, to zas bude jednou otrava. – Jó, mladá, když se jede ven s rodinkou, tak nemůžete čekat žádnou zábavu se zpěvy a tanci. 

• Už jsem se vás nemoh dočkat, pane Vrchni rado. – Pořád jenom rada, pane Tatrmuž. 

• Ále, co s ženskými. Ženská z toho nemá pojem – to je samé hahaha a hihihi a … nic! 

• Tahle se nikam nedojede, když se jenom čumí. – Takhle se mluví, když se neví, na co se čumí. 

• Já neříkám tak, ani tak, ale na moje slova dojde. 

• Tancovat nepůjdu, chci přemýšlet a vzdělávat se. Ostatně, ženy jsou nepřítelkyně moudrosti. 

• Vyslovil jste odvážnou myšlenku. Nesouhlasím, ale chci s vámi diskutovat, hned jak složím prádlo. 

• Jestlipak pro nás přidjou? Asi těžko, sedí jako kocour na šifonéru. 

• Whisky and sóda, jediný nápoj hodný džentlmena. Ach jo, když já mám takovou chuť na pivo.  

A ještě jednou o obsahu filmu jinými slovy:

Do lázeňského městečka Džbery přijíždí na dovolenou jako každým rokem rodina rady Dyndery a jako obvykle se ubytuje v hostinci U kamenného stolu. K majitelům hostince manželům Tatrmužovým se vypraví na prázdniny i jejich synovci, mladí mužové Spytihněv a Tomáš, kteří spolu nemluví od doby, kdy se jako malí kluci pohádali kvůli skleněné kuličce. Hned po příjezdu jsou Spytihněv i Tomáš okouzleni Dynderovými dcerami Věrou a Alenou a začnou se jim dvořit. Slibný začátek prázdninové idyly je narušen útěkem hostinské Boženy s hercem kočovné společnosti Benem Mertensem. Nešťastný Tatrmuž se zavře ve svém pokoji a vedení podniku se musí ujmout synovci, kteří se každý týden střídají ve funkci šéfa a vrchního číšníka. Hostinec pod jejich vedením nevzkvétá. Dynderovi se nemohou dívat na Tatrmužův smutek a úpadek firmy a rozhodnou se jednat. Energická paní radová najde hostinskou a přemluví ji k návratu. Pár zbylých hostů Boženu radostně vítá, Tatrmuž manželce odpustí a synovci se mohou věnovat svým dívkám, kterým se podařilo oba mladíky usmířit. 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1948

Délka: 95 minut (1:34:28)

Kinopremiéra: 23. září 1949

Režie: Josef Gruss

Námět: Karel Poláček (román Hostinec „U kamenného stolu“)

Scénář: Otakar Vávra, Vlastimil Rada

Produkce: František Milič, Ivo Novák

Kamera: Julius Vegricht

Hudba: Sláva Eman Nováček

Architekt: Karel Škvor, Miroslav Pelc

Kostýmy: Adolf Wenig

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Milan R. Novotný

Společnost: Československý státní film, skupina Vávra – Feix

Hrají: Saša Rašilov (hostinský Šimon Tatrmuž), Jiřina Šejbalová (hostinská Božena, Tatrmužova manže), Svatopluk Beneš (Tomáš, Tatrmužův synovec), Rudolf Hrušínský (Spytihněv, Tomášův bratr), Stanislav Neumann (rada Dyndera, soudce v.v.), Růžena Šlemrová (Cecílie, Dynderova manželka), Dagmar Frýbortová (Věra, dcera Dynderových), Dagmar Sedláčková (Alena, dcera Dynderových), Antonín Mikulič (Lubomír, syn Dynderových), Jiří Plachý (tragéd mistr Beno Mertens), Josef Chvalina (advokátní písař Alois Netrefný zvaný Percy ), Václav Špidla (bankovní účetní Badalec zvaný Gast), Milada Smolíková (kuchařka Terezka), Emil Bolek (podomek Hanzián), Václav Trégl (nervózní host v restauraci), Jindra Hermanová (manželka nervózního hosta), Josef Kotapiš (ženich), Věra Kalendová (nevěsta Blaženka), František Černý (svatební host Bedřich), Josef Vošalík (otec nevěsty), Antonín Jedlička (pikolík), Dagmar Zikánová (služebná v kuchyni), František Roland (vedoucí divadelního souboru), Jindřich Láznička (vrchní), Richard Záhorský (výrobce rakví Damián Rozmajzl), Marie Nademlejnská (Rozmajzlova žena), Jiří Valenta (domácí učitel Kebrle), Marcela Sedláčková (barmanka), F. X. Mlejnek (divák na představení), František Marek (muž ve dveřích krámu), Václav Vaňátko (krejčí), Milka Balek-Brodská (host v hotelu), Stanislav Novák (lovec autogramů), Zdeněk Borovec (lovec autogramů), Stanislav Fišer (mladík v restauraci), Bolek Prchal (sázející se muž)

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Výběr kapitol

Výběr kapitol

Výběr kapitol

Obraz: černobílý, PAL, 4:3

Zvuk: 2.0 CZ

Titulky: CZ

Typ disku: DVD 5

Regiony: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Bonusy: O titulu (info o Filmexportu a NFA), Zlatý fond na DVD (katalog edice)