FilmX – Černá roucha

Do naplánovaného vydání filmografie Pedro Almodóvara FilmX 20.11. za 99,- Kč přihodí další debutový disk – film Černá roucha.

Mladicky dokonalé dílo Pedra Almodóvara se odehrává v neobvyklém společenství řádových sester. Každá má svůj svět a svou typickou „úchylku". Hrdinkou této absurdní komedie je Yolanda, zpěvačka v nočním klubu. Poté co jí přítel umírá na předávkování, utíka před policií a útočiště nachází ve zvláštním klášteře, který pomáhá ženám z ulice.

Obyvatelky kláštera jsou neobyčejnou skupinkou bizarností a extravagancí: na heroinu závislé abatyše, která se do Yolandy zamiluje, autorka brakových romancí, píšící pod pseudonymen, další chová v klášteře tygra, jiná je módní návrhářkou zamilovanou do místního kněze. V tomto šíleném panoptiku postav Almodóvar portrétuje alternativní svět, ve kterém neobyčejnost a bláznivost nejsou pobuřující ani nejsou na obtíž. Naopak, ve svérázné komunitě může každý najít útočiště, pochopení, a sílu do nového života. Seriózně nahlíženo je film společensko-náboženskou reflexí o potřebě, smyslu a funkci takovýchto institucí. Autor vytvořil originální dílo balancující mezi komikou a tragikou a navíc jednoznačně avantgardní ve své době.

Země původu: Španělsko

Rok vzniku: 1983

Originální název: Entre tinieblas

Žánr: Drama

 

Režie: Pedro Almodóvar
Scénář: Pedro Almodóvar
Hrají: Cristina Sánchez Pascual, Will More, Laura Cepeda, Miguel Zúñiga, Marisa Paredes, Carmen Maura, Cecilia Roth, Pedro Almodóvar, Lucia Bosé, Julieta Serrano, Jorge Giner, Tessa Arranz, Maite Guillamón a další

Produkce: Luis Calvo
Hudba: Cam España
Kamera: Ángel Luis Fernández   
Střih: José Salcedo

Dekorace: Román Arango   
Kostýmy: Francis Montesinos 

 

ÚDAJE O DVD:

 

Zvuk: ŠPA + CZ DD2.0

Titulky: CZ

Obraz: 1,85:1 (16:9)

Bonusy: Žádné

Délka: 114 min