Filmag speciál č. 14 – Kapitán Dabač

 

Na pultech se dnes objevilo mimo jiné i další číslo časopisu Filmag Speciál, které je zaměřeno na filmy z edice Filmag válka. Kromě novinkového DVD z produkce Řitka Video Kapitán Dabač u vydání časopisu Filmag Speciál č. 14 / 2008 najdete tyto již dříve vyšlé DVD přílohy: Střelný prach, Pád Berlína 2. díl. Cena 76,- Kč

 

 

Smrt je hrozná jen pro toho, kdo chce žít. Na svou dobu výjimečné dílo režiséra Paľo Bielika řeší na pozadí Slovenského národního povstání drama jedince, který se coby absolutní samotář snaží vyrovnat s nástrahami druhé světové války. Příběh zachycuje osudy mladého důstojníka slovenské armády, který si během bojů na Ukrajině postupně uvědomuje hrůzy fašismu. Po návratu na Slovensko se zapojí do SNP. Nedokáže však překonat svůj individuální postoj, ani pochybnosti o smyslu partyzánské činnosti. Režisér Bielik pojal svůj film velkolepě, ale nezapomněl přitom zdůraznit také komorní vnitřní konflikty jedinců, kteří se podíleli na průběhu 2. světové války. V hlavní roli kapitána Dabače exceluje Ladislav Chudík. 

 

 

A protože Slováci jsou naši "bratia" (nebo alespoň v době vzniku filmu byli), dopřejme si oficiální popis dsitributora i v originále:  

 

Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti.  

 

 

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1989

Kinopremiéra v ČR: 6. listopadu 1959

Režie: Paľo Bielik

Asistent režie: Alexander Bada, Alica Demčíková

Pomocná režie: Stanislav Barabáš

Námět: Vladimír Mináč

Scénář: Paľo Bielik

Produkce: Vladimír Zimmer

Hudba: Milan Novák

Kamera: Karol Krška

Druhá kamera: Václav Richter

Asistent kamery: Stanislav Daníček

Střih: Maxmilián Remeň

Zvuk: Jaroslav Plavec

Architekt: Ivan vaníček

Hrají: Ladislav Chudík (kapitán Vlado Dabač), Elo Romančík (komisař Garaj), Hilda Augustovičová (Naďa Dabačová), Ctibor Filčík (gardista Gusto Slanec), Zdena Grúberová (lékárnice Naďa Rybanská), Eduard Bindas (německý major), Ondrej Jariabek (Bórik), Elena Latečková (Bórikova nevěsta), Samuel Adamčík (děda Michailo), Ivan Mistrík (Pal’o, Dabačův bratr), Eva Krížiková (Bórikova vnučka), Anton Michalička, Jozef Hanúsek, Jozef Budský (lékárník), Branislav Koreň, Martin Ťapák (voják Maťo), Ján Mistrík  

 

Údaje o DVD

 

Obraz: černobílý, PAL, 4:3

Zvuk: slovensky 2.0

Titulky: —

Délka: 80 minut

Typ disku: DVD 5

Regiony: 2

Bonusy: —