Filmag válka film 7. – Pád Berlína – 2. díl

Druhý díl slavného propagandistického dramatu Pád Berlína by měl vyjít podle informace na obalu prvního dílu ve středu 20.12.2008, takže pokud se nezmění systém dezinformování nepřítele, můžeme útok pod hlavičkou Filmagu čekat již o den dříve, tedy v úterý 19. 2. 2008. Cena 35,– Kč.

Postup hitlerovský vojsk byl zastaven na přístupových cestách k Moskvě. Sovětští vojáci nemilosrdně bijí vrahy. Hazardní Hitlerův plán na obklíčení Moskvy byl zmařen. Do ostrých bojů zasahuje mnohatisícová armáda polního maršála Pauluse. Láme odpor fašistických vojsk a sovětští vojáci se posouvají k Berlínu. Do boje jsou uvedeny poslední rezervy Němců – části jednotek SS, divize Hitlerovy osobní ochrany, ale fašismus už nikdo nedokáže zachránit. V ulicích Berlína se zjevují ruské tanky. Ve strachu před spravedlivou odplatou národů se Hitler otráví jedem. Na návrhy představitelů německé státní moci o rozhovorech reagují sovětští velitelé požadavkem bezvýhradné kapitulace. Chystá se útok na poslední záštitu a symbol hitlerovců – na Riechstag. Nad Berlínem vlaje rudá vlajka vítězství. Děj kinoepopeje se odehrává v letech 1941 – 1945 a je natočen pod vlivem kultu osobnosti Stalina.

Z hlediska srovnání interpretace historických faktů jistě není nezajímavé srovnání s filmem Pád třetí říše, který byl natočen o půlstoletí později.

Film je pro nás zajímavý nejen z hlediska angažmá Jana Wericha, ale také s ohledem na fakt, že hudbu složil významný (dost možná nejvýznamnější) ruský skladatel 20. století, Dmitrij Šostakovič. Tento génius měl tu smůlu, že žil v době nejtvrdšího kultu osobnosti, a protože Stalin (podobně jako Goebbels) považoval film za nejúčinější nástroj k ovlivňování a manipulování širokých mas, byl pověřován skládáním hudby k filmům, se kterými se vnitřně nemohl ztotožnit. Odmítnout by však znamenalo zatčení, vyhnanství do gulagu, nebo i smrt. I přesto vytvořil úžasné dílo a byl jedním z prvních skladatelů vážné hudby, který povýšil filmovou hudbu na samostatný a plnohodnotný žánr. Ostatně řada jeho filmových skladeb je uváděna na koncertech jako regulérní koncertní opusy.

Scénárista Pjotr Pavlenko je také jistě znám znalcům ruské kinematografie, neboť se podílel na slavné historické fresce režiséra Dmitrie Vasilyeva Aleandr Něvský z roku 1938 (zde hudbu složil pro změnu jiný velký ruský skladatel Sergej Prokofiev).

Originální název: Padeniye Berlina (Падение Берлина)
Rok vzniku: 1949
Země původu: Sovětský svaz
Produkce: Mosfilm
Režie: Mikheil Chiaureli
Scénář: Mikheil Chiaureli, Pyotr Pavlenko
Hudba: Dmitri Shostakovich

Hrají: Marina Kovaleva, Micheil Gelovani, Boris Andrejev, Jan Werich, Andrej Abrikosov, Viktor Stanicyn, Nikolaj Bogoljubov, Sofija Giacintova, Nikolaj Ryžov, Gavriil Bělov, Alexandr Chanov, Vladimir Ljubimov, Vladimir Kenigson, Konstantin Bartaščevič, Michail Sidorovkij, Jurij Timoščenko a další.

Údaje o DVD:

Zvuk: český DD 2.0, ruský DD 2.0
Stopáž: 75 minut
Titulky: česky
Obraz: barevný 4:3
Bonus: fotogalerie, z naší nabídky

E-shop Řitka video, s.r.o.