Film X – Frida

 

Kvalitních scénářů není nikdy dostatek, o čemž svědčí druhý film z nabídky edice Film X na měsíc březen. Tentokrát se jedná o zpracovaný životopisný román o mexické malířce Fridě Kahlo. Film se jmenuje neoriginálně, prostě Frida, cena 99,- Kč.  

 

Strhující životní příběh slavné extravagantní mexické malířky Fridy Kahlo, která se do dějin zapsala nejen jako skvělá umělkyně, ale i sexuální a politická revolucionářka s horkou jižní krví. Barevné mexické ulice, vášnivá hudba, krásné ženy, charismatičtí muži a bouřlivé události první poloviny 20. století tvoří nedílnou součást životního příběhu této pozoruhodné ženy.

Náklady na výrobu dosáhly 12 mil. USD, celosvětové tržby činily 56,3 mil. USD, přičemž tržby v zahraničí převýšily americké tržby cca o 4,5 mil. USD (25,9:30,4).

Frida
Originální název: Frida

Žánr: drama
Země původu: USA, Kanada
Rok vzniku: 2002
Délka: 123 min

Námět: Hayden Herrera
Scénář: Clancy Sigal, Diane Lake, Gregory Nava, Anna Thomas
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Elliot Goldenthal

Režie: Julie Taymor
Hrají: Salma Hayek, Mía Maestro, Amelia Zapata, Alejandro Usigli, Alfred Molina, Lucia Bravo, Geoffrey Rush, Loló Navarro, Ashley Judd, Roger Rees, Antonio Banderas, Diego Luna, Valeria Golino, Saffron Burrows, Benjamín Benítez, Edvard Norton

Životopisný snímek Frida pojednává o vynikající mexické malířce Fridě Kahloové (1907–1954). Umělkyně, jejíž dílo (ovlivněné jak mexickým lidovým uměním, tak naivismem a surrealismem) tvoří převážně fantaskní autoportréty, zpracovávala vlastní traumatické prožitky, spojené s následky obrny, prodělané v dětství, a s těžkými zraněními, utrpěnými při nehodě městského autobusu. Film renomované divadelní režisérky Julie Taymorové vznikl po sedmiletém producentském boji; představitelka titulní hrdinky a koproducentka Salma Hayeková se nakonec prosadila v konkurenci Jennifer Lopezové, s níž měl natáčet F. F. Coppola. Dílo zachycuje život Fridy Kahloové od jejích studentských let, konkrétně od roku 1922, po vernisáž poslední velké výstavy za jejího života v Mexico City v roce 1953. Salma Hayeková představuje umělkyni jako vitální, vnitřně nezlomnou ženu, žijící ve vášnivém, avšak konfliktním vztahu se slavným mexickým malířem Diegem Riverou (Alfred Molina).

Režisérka dbá na zachycení prostředí (natáčelo se i na autentických místech) a na postižení Fridina zázemí, ať už rodinného, uměleckého či politického. Dotýká se i umělčina bisexuálního chování. Vedle ústřední malířské dvojice se objeví i několik dalších historicky významných osobností, mj. ruský revolucionář a Stalinův odpůrce Lev Trockij (Geoffrey Rush). V dalších rolích uvidíme Valerii Golinoovou, Antonia Banderase, Edwarda Nortona aj.

Autentický dojem z filmu, jehož hrdiny jsou Mexičané, poněkud kazí fakt, že je natočen v angličtině. Snímek obdržel mj. Oscary za nejlepší hudbu a nejlepší masky.