Právo – Vratné lahve

O tom, že se nové české filmy mohou dostat k divákům ve formě levných DVD v novinách a časopisech relativně brzy po uvedení jsme se přesvědčili už několikrát. Navíc Vratné lahve, které vyjdou jako příloha deníku Právo v sobotu 22. listopadu 2008 již mají na sebe v kinech „vyděláno“ (o různých akcích v supermarketech nemluvě). Cena bude 49,- Kč.

Hrdinou příběhu je učitel v důchodu, který přijme brigádnické místo ve výkupu lahví v jednom pražském supermarketu. Vše se točí kolem hlavní postavy a jeho rodiny. Zdeněk Svěrák zapojil do příběhu osobní zkušenost s podzimem života a je to osobní, pravdivé a je to smutnoveselé.

Tvůrci a herci hořké komedie rodinného tandemu Zdeňka a Jana Svěrákových Vratné lahve si odnesl celkem pět cen z 29. ročníku festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu. Zabodoval jak u odborné poroty, tak u diváků.

Na nominačním večeru 15. ročníku cen české filmové a televizní akademie Český lev získaly Vratné lahve 9 nominací a cenu za nejčastěji legálně stahovaný film z internetu. Z devíti nominací si nakonec z Lucerny odnesly tři trofeje v hlavních kategoriích: Jan Svěrák získal křišťálovou sošku za nejlepší režii, Zdeněk Svěrák si odnesl prestižní cenu za nejlepší scénář. Úspěch filmu zpečetila cena za divácky nejúspěšnější film roku.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 2006

Délka: 100 minut

Kinopremiéra v ČR: 8. března 2007

Režie: Jan Svěrák

Scénář: Zdeněk Svěrák

Dramaturgie: Václav Šašek

Vedoucí produkce: Barbora Adamová

Produkce: Jan Svěrák, Eric Abraham, Luděk Valchář

Výkonný producent: David Rauch, Monika Šplíchalová, U.F.O. Pictures

Hudba: Ondřej Soukup, Jaroslav Uhlíř 

Kamera: Vladimír Smutný

Druhá kamera: Ramúnas Greičius

Kostýmy: Simona Rybáková, Iveta Trmalová

Střih:  Alois Fišárek

Zvuk: Jakub Čech, Pavel Rejholec

Vizuální efekty: David Váňa

Výprava: Jan Vlasák, Marcel Hána

HrajíZdeněk Svěrák (Josef Tkaloun), Daniela Kolářová (Eliška Tkalounová), Tatiana Vilhelmová (Helenka), Jiří Macháček (Robert Landa), Pavel Landovský (Řezáč), Jan Budař (Úlisný), Nella Boudová (učitelka Ptáčková), Ondřej Vetchý (Řezáč ml.), Miroslav Táborský (vedoucí Šubrt), Robin Soudek (Tomík), Martin Pechlát (Karel), Božidara Turzonovová (Kvardová), Věra Tichánková (Lamková), Jana Plodková (Čárkovaná), Jan Vlasák (Wasserbauer), Alena Vránová (ředitelka školy), Eva Leinweberová (účetní), Ladislav Smoljak (penzista), Bořivoj Penc (penzista), Jaroslav Weigel (penzista), Jan Hraběta (penzista), Petr Brukner (penzista), Jan Kašpar (penzista), Pavel Vondruška (penzista), Radim Novák (Hromada), František Svěrák, Kateřina Svěráková, Petr Chajda, Jitka Asterová, Danica Jurčová (pracovnice ve studiu Happy Smile), Kristina Kloubková (Dáša), Jiří Bábek, Natálie Drabiščáková, Jiří Kalina, Marcela Holubcová (paní u branky), Miroslav Hanuš, Sára Voříšková, Lubor Šplíchal, Václav Jandura, Filip Renč (muž s mobilem), Jelena Šebestová, Lucie Pernetová, Martin Bohadlo, David Voverka, Jana Vostárková, Lenka Zahradnická (studentka), a další

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky, 2.0 česky s komentářem pro zrakově postižené

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1 anamorf)

Bonus: žádný