MF Dnes – Pravidla lži

MF Dnes pokračuje v řadě českých (nových) filmů ve středu 26. listopadu 2008 thrillerem Pravidla lži za 50,- Kč. Nevěřte jim všechno, co říkají! Pravda je to, čemu věříš… Většina komentářů vyznívá pro film velmi příznivě.

 

Psychologické drama z prostředí terapeutické komunity. Dvanáct lidí, kteří se nechali dobrovolně zavřít na statku na Šumavě. Zřekli se svobody. Manuálně pracují (živí sami sebe) a navzájem si pomáhají překročit svou minulost. Na jeden rok. Motto jejich snažení by se dalo shrnout do asi nesplnitelného přání – ať najdu sílu změnit, co změnit můžu, a vyrovnat se s tím, co měnit nemůžu; a ať dokážu tyhle dvě věci od sebe rozeznat. Většina lidí tady by na svou minulost ráda zapomněla. Je jim okolo třiceti a v jejich životopisech najdete všechny hříchy světa. Lhali, kradli, podváděli, mysleli jen na sebe a jeden z nich i zabil.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Vztahy jsou rovnoprávné; nikdo nemůže mít hlavní slovo. Odkázáni jeden na druhého hledají své lepší já. Východiskem pro lepší budoucnost je pravdivě pojmenovat vlastní minulost. Zakázány jsou erotické vztahy. Ale vydržte to, když muži a ženy jsou po hromadě a témat k hovoru je tak málo! Za porušení pravidel komunity hrozí vyloučení.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Pracují nervy a pudy. Jolana je slabá holka a Milan zase silný chlap… Porušovat pravidla tam, kde se tolik hraje na pravdu, znamená rozvrátit všechno a ohrozit všechny. Brzy mezi ně přijde někdo nový. A někdo další si pak vzpomene, že jedna smrt tam venku, byla vražda. Náhody nejsou. Zabil někdo z nich. Co mělo být dávno mrtvé, se vrátilo. Nálož pod barákem začala odpočítávat. Jde o to, jak rychle se ze zmatku vynoří konkrétní jméno… a jestli to jméno je opravdu jméno vraha.

Atraktivně obsazený film Roberta Sedláčka je celovečerním debutem zkušeného režiséra-dokumentaristy.

Žánr: Thriller / Drama / Psychologický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2006

Délka: 119 minut (1:58:34)

Premiéra v kinech ČR: 30. listopadu 2006

Režie: Robert Sedláček

Námět: Aleš Kuda, Robert Sedláček

Scénář: Robert Sedláček

Dramaturgie: Jan Gogola

Produkce: Radim Procházka

Koproducent: Jaroslav Bouček, Pavel Aujezdský, Robert Fuksa, Martin Hřebačka, Kamil Kožíšek, Pavel Dvořák

Hudba: Tomáš Kympl

Kamera: Petr Koblovský

Střih: Matouš Outrata

Zvuk: Martin Večeřa

Architekt: Markéta Chludová

Výtvarník / Kostýmy: Tomáš Chlud

Odborný poradce: Aleš Kuda

Společnost: Radim Procházka / Česká televize / Studio Virtuál / BUC-Film / Post Produkce Praha a.s. / Avion Postproduction / Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie

Hrají: Jiří Langmajer (Milan), David Švehlík (Roman), Martin Stránský (Zdenek), Martin Trnavský (Adam),  Klára Issová (Monika), Igor Chmela (Tom), Jan Budař (Filip), Petra Jungmanová (Jolana), David Novotný (Karel), Jaroslav Plesl (šachista), Eva Vrbková (Dana),  Jana Janěková ml. (Marcela), Jaromír Dulava (Ruda), Josef Cisár (Franta), Kristýna Chrástová (Petra), Zuzana Fialová (Dáša), Kristina Janotová (Karlova dcera), Zita Morávková (Karlova bývalá žena), Matěj Dadák (muž Karlovy bývalé ženy), Nikol Bednářová (Adélka)  

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Nastavení zvuku a titulků 

Obraz: barevný DVD9 PAL 16:9

Bonus: Trailery, Film o filmu, Plakáty, Fotky, Filmografie

Bonusy

Film o filmu

Filmografie