Sherlock Holmes 23 – Zlatý skřipec

Jeden z těch seriálů, u kterých člověk nemusí váhat a může s klidem zakoupit (jen ta cena by mohla být u tak dlouhého seriálu nižší!) je série Velcí Detektivové z Amercomu. V pátek 28. listopadu 2008 vyjde díl číslo 23, jehož předlohou je povídka z knihy Z pamětí Sherlocka Holmese, a který se jmenuje Zlatý skřipec. Cena 69,- Kč.

Sherlock Holmes je pozván do domu profesora Corama, jehož asistent William Smith zemřel za podivných okolností: služka jej nalezla na podlaze profesorovy pracovny s proříznutým hrdlem. Poslední, co umírající zašeptal, byla věta "Profesore, byla to ona…". Celému činu chybí jakýkoliv motiv, jedinou stopou mohou být brýle – zlatý skřipec, který umírající svíral v dlani a který zřejmě patřil pachatelce. Při ohledání místa činu je i Holmesův bratr Mycroft, a právě ten si všimne, že na politické schůzi zdejších sufražetek, bojovnic za práva žen, má hlavní přednášející Abigail Crosbyová stejný skřipec. Abigail navíc Smithe dobře znala a mívali prý spolu časté spory….

Originální název: The Memoirs of Sherlock Holmes – The Golden Pince-Nez

Rok vzniku: 1994
Žánr: Detektivní, Mysteriózní, Krimi

Režie: Peter Hammond

Námět: Arthur Conan Doyle

Scénář: Gary Hopkins

Hrají: Jeremy Brett, Rosalie Williams, Charles Gray, Frank Finlay, Nigel Planer, Anna Carteret, Natalie Morse, Patricia Kerrigan, Christopher Guard, Kathleen Byron, Roger Ringrose, Daniel Finlay, Harry Kirkham

Výprava: Michael Young

Údaje o DVD:
Délka: 54 minut

Zvuk: stereo 2.0 anglicky, polsky (lektor)
Titulky: polské, české
Obraz: barevný, 4:3, full frame, PAL
Regiony: 2,4
Formát disku: DVD 5