Nemocnice na kraji města po dvaceti letech 1

Zatímco v televizi na ČT1 každý páteční večer pomalu dobíhá třetí řada asi nejsledovanějšího (myšleno na éru premiérového vysílání první řady) českého seriálu, na stánky přichází druhá, a podle mínění řady diváků celkově nejslabší řada, nazvaná Nemocnice na kraji města po dvaceti letech. Jedno DVD obsahuje 3 díly a vychází pod logem ČT. Cena 49,- Kč. Připomeňme, že první řada vyšla za podstatně vyšší cenu u DiViDi. 

Natočit pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech vyžadovalo získat souhlas hlavních 13 protagonistů, kteří hráli v předcházejících sériích. Iniciátorem pokračování Nemocnice byl dr. Borek Severa ze společnosti MediaConsulting, který získal souhlas Magdaleny Dietlové jako dědičky práv na seriálové postavy Jaroslava Dietla. Ta si ve smlouvě vymínila, že bude předem seznámena se scénáři a odsouhlasí hlavní tvůrce seriálu: scenáristu, dramaturga, režiséra a hudebního skladatele. Jejím zástupcem se stal někdejší producent seriálu Ivo Mathé. Pokračování původně měla realizovat TV NOVA (prvních několik dílů bylo napsáno pro ČNTS), dramaturgem byl režisér Jaroslav Dudek. Po rozchodu ČNTS a TV NOVA odkoupila Česká televize prostřednictvím společnosti dr. B. Severy práva. V České televizi se pokračování Nemocnice začalo realizovat v tvůrčí skupině Alice Nemanské a Heleny Slavíkové, dokončeno bylo v Centru dramatické tvorby. Dramaturgy seriálu za ČT jsou Ivo Pelant a Helena Slavíková. 

 

DVD obsahuje 3 díly z 13dílného seriálu:

1. Tajemství – 56:24

Primář Blažej je po dvaceti letech stále suverénem v rodině i na pracovišti. V nemocnici ho po celá léta věrně podporovala doktorka Alžběta Čeňková, pro kterou je práce veškerou náplní života, doma mu stojí po boku tichá a trpělivá žena Ina. Jednoho dne mu ale vypoví poslušnost něco, co je pro operatéra životně důležité, ozve se staré zranění ruky. Primářovým nástupcem by se rád stal doktor Machovec, nevyrovaný člověk trpící jistým pocitem méněcennosti, a dále je tu mladý a schopný doktor Novosad.

2. Pomluva – 56:30

Chystá se privatizace nemocnice a v souvislosti s tím přijíždí z Německa syn bývalého primáře Karel Sova se svou ambiciózní manželkou. Manžel vrchní sestry Marty Pěnkavové se pouští se synem Matějem do podnikání. Matěj se zamiluje do nové sestry v nemocnici – Romky Kamily. Také Eliška, nemanželská dcera doktorky Dany Králové, našla svou lásku – nováčka na ortopedickém oddělení, plachého a trochu nemotorného doktora Hynka Klobouka. Blažej odmítne rozhovor novináři místního listu a ten se mu pomstí hrubě pomlouvačným článkem.

3. Balvan – 56:45

Novinový článek o Blažejovi vzbudí všeobecné pozdvižení a Blažeje velmi deprimuje. Rozhodne se, že novináře zažaluje. Vrchní sestra Pěnkavová se ostře zastane sestry Kamily, když některým pacientkám vadí tmavší barva její kůže. Doma jsou Pěnkavovi s milou svého syna spokojeni. Alžbětě Čeňkové dělá starost pacient Vojíř, kterého operovala místo primáře Blažeje a který má po operaci komplikace.

Zadní strana

Žánr: Drama

Země původu: Česká republika 

Rok vzniku: 2003

Délka: 13 x 57 minut

Režie: Hynek Bočan 

Asistent režie: Jarmila Gösslová, Vlastimil Uhlíř

Pomocná režie: Zuzana Mathéová

Scénář: Jan Otčenášek aka Petr Zikmund  

Dramaturgie: Ivo Pelant, Helena Slavíková, Ivo Mathé, Jan Otčenášek

Produkce: Jiří Koštýř, Přemysl Pražský, Jaroslav Kučera, Tomáš Vondrášek, Viktor Pípal   

Hudba: Zdeněk Barták 

Kamera: Ivan Šlapeta 

Druhá kamera: Jiří Maxa

Asistent kamery: Filip Král, Viktor Skall

Střih: Dalibor Lipský, Jiří Lukášek, Jiří Siegler

Kostýmy: Petr Kolínský, Libuše Divišová, Eva Dobešová, Lenka Eliášová

Masky: Eva Šidlíková, Jiří Sadílek, Michaela Kittlerová

Zvuk: Vladimír Skall

Architekt: Luděk Souček

Hrají: Josef Abrhám (Dr. Arnošt Blažej), Eliška Balzerová (Dr. Alžběta Čeňková), Andrea Čunderlíková (Ina Blažejová), Ladislav Frej (Karel Sova ml.), Iva Janžurová (Marta Pěnkavová), Jaromír Hanzlík (Roman Jáchym), Ladislav Chudík (Dr. Karel Sova), Josef Dvořák (Václav Pěnkava), Daniela Kolářová (Kateřina Sovová), Hana Maciuchová (paní Blažejová-Bártová), Jana Štěpánková (Dr. Dana Králová), Saša Rašilov (Arnošt Blažej), Tatiana Vilhelmová (Veronika Blažejová), Ondřej Brousek (Jan Blažej), Martin Dejdar (JUDr. Vojíř ml.), Tomáš Töpfer (Dr. Machovec), Jiří Langmajer (Ing. Verner), Zuzana Bydžovská (primářka gynekologie), Claudia Vašeková (sestřička Zuzana Dřízhalová), Eliška Bára Fišerová (asistentka starosty), Monika Zoubková (sestřička Sůva), Radek Zima (Dr. Hynek Klobouk), Jan Cina, Aleš Říha (Matěj Pěnkava), František Němec (Dr. Řehoř – Gregory), Josef Somr (Ing. Pekař), Josef Vinklář (Dr. Cvach), Jiří Hálek (Vojíř – otec), Barbora Hrzánová (Dr. Machovcová), Robert Jašków (Dr. Novosad), Naďa Konvalinková (Máša), Simona Postlerová (Vernerová), Pavel Nečas (Adámek), Kristýna Luťanská (Adámková), Gregor Bauer (Míša Adámek), Oldřich Navrátil (Sládeček), Jiří Schmitzer (Klobouk), Lenka Termerová (Klobouková), Daniela Šinkorová (Dr. Naďa Šulcová), Gabriela Csinová (Kamila), Adéla Pristášová (Monika), Renata Rychlá (Zuzka), Jana Vyšohlídová (Klára), Jana Sováková (Áňa), Jitka Sedláčková (Andrea), Jaroslav Šmíd (Beránek), Taťjana Medvecká (Blažejova sekretářka Irena), Petr Štěpánek (JUDr. Bárta), Marek Vašut (Hamouz), Elin Špidlová (Hamouzová), Kristýna Kornová (Pavlínka Hamouzová), Igor Čillík (Horváth – otec Kamily), Daniel Margolius (Milo), Lubomír Lipský (mariášový dědek), Otto Lackovič (mariášový dědek), Stanislav Zindulka (mariášový dědek), Jaromír Dulava (organizátor pokru), Miroslav Táborský (novinář Chalupa), Vladimír Hrabánek (podnikatel – podvodník), Jiří Strach (lékař v sanitce), Hana Briešťanská (zdravotní sestra z operačního sálu)

Údaje o DVD:

Délka: 170 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD9 1,66:1 letterbox

Bonus: Osoby a vztahy v seriálu, Fakta a zajímavosti, Fotografie, Film o seriálu (19:48)