Vapet pro každého – Pěsti smrti

Ke slovu se dostává opět další z řady orientálních mistrů bojových umění. Jackie Chan (i když ne v hlavní roli) pod taktovkou Johna Woo – Vapet pro každého v úterý 2. prosince 2008 přichází s filmem Pěsti smrti za 48,- Kč.

Yun Fei, žák Šaolinu, se vydává na cestu, aby splnil nelehký úkol. Musí zabít nelítostného tyrana Shih Shao-Fenga, který chce zničit všechny muže Šaolinu. Zpočátku se může spolehnout jen sám na sebe, ale pak potká dva muže – kováře a bojovníka přezdívaného Tulák. Společně vymyslí plán a vydají se do boje, ve kterém jsou odhodláni zemřít.

A citujme znalce žánru:

John Woo se často vrací k tvorbě svého mistra Changa Cheh a navazuje na jeho kultovní snímky. V tomto filmu se opřel o Five Shaolin Masters, které nepřekonal, ale naznačil hodně aspektů své budoucí tvorby. Dorian Tan Tao Liang v hlavní roli je typický výběr Sammo Hunga, který v té době obohatil své skvělé choreografie o prvek vysokých efektních kopů vypadajících dobře na plátně. Pro efektní kopy ale potřeboval kickboxery a mistry teakwonda, kteří splňovali jeho představy (Hwang Jang Lee, Casanova Wong nebo právě Dorian Tan). Ale i když je choreografie Sammova, souboje jsou docela ve Woo stylu, s dlouhými záběry na oči soupeřů, krůpějemi potu a nevyřčenými dialogy. Woo, který si tu zahrál poměrně legrační, takřka mlčenlivou postavičku, tu herce studia Golden Harvest postavil do dost netypických rolí. Dramaticky vyznívající Jackie Chan a záporný mandžu v podání Sammo Hunga, to se jen tak nevidí. Jackie Chan položí doslova život za svého režiséra a to mně dost pobavilo, swordsman s flétnou byl doopravdy hodně Wooovský.

Žánr: Akční

Země původu: Hong Kong

Rok vzniku: 1976

Délka: 92 minut

Původní název: Shao Lin men / Hand of Death

Světová premiéra: 15. července 1976 – Hong Kong

Režie: John Woo

Scénář: John Woo

Produkce: Raymond Chow, Chien Peng

Hudba: Joseph Koo

Kamera: Yung-Chi Liang

Společnost: Golden Harvest Company / Fortune Star

Natáčeno: Hong Kong, Čína

 

Hrají: Tao-liang Tan (Yun Fei), James Tien (Shih Shao-Feng), Paul Chang (Zorro), Jackie Chan (Tan Feng), Sammo Hung Kam-Bo (Tu Ching), Lingfeng Shangguan, Carter Wong, John Woo (Cheng), Biao Yuen, Wah Yuen (bodyguard)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital kantonsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný

Bonus: ?