FilmX – Velká iluze

Slavný film režiséra Jeana Renoira Velká iluze je největším lákadlem první prosincové trojky edice FilmX. Válečné drama s Jeanem Gabinem v hlavní roli částečně představí málo vydávanou zahraniční předválečnou kinematografii. Ke koupi od 4. prosince 2008 za 99,- Kč.

Během první světové války jsou dva francouští důstojníci (Jean Gabin a Pierre Fresnay) sestřeleni nad bojovou linií nepřítele a dostávají se do zajateckého tábora. Od první chvíle pomýšlejí na útěk a jejich touha najde odezvu i u ostatních vězňů. Začnou budovat tajný podzemní východ. Den před plánovaným útěkem dochází k přesunu zajatců.

Osud je k nim nemilosrdný a zdá se, že jejich naděje budou zmařeny. Den před plánovaným útěkem dochází k přesunu zajatců… Hlavní myšlenkou Renoirova snímku je víra v dorozumění lidí různých národů, ras a vyznání.

Z kometářů:

Je onou velkou iluzí pouto mezi příslušníky stejné společenské třídy (aristokrati De Boieldieu a von Rauffenstein) přesahující pouta k národu a vlasti, nebo Renoirův humanistický pacifismus v předvečer druhé světové války? Každopádně kromě myšlenek nabízí toto mistrovské drama ze zajateckého tábora také silné, zapamatovatelné herecké výkony (Gabin, Fresnay, von Stroheim) a „neviditelnou“ virtuózní práci kamery, které si ovšem jistě lze všimnout minimálně ve scéně v divadle.“

Překvapivě nemoralizující a v relativně moderním stylu natočená úvaha na téma rozdíly (třídní, rasové, národnostní) mezi lidmi. Trojice francouzských vojáků (plebejec, šlechtic a Žid) si během času stráveného po německých zajateckých táborech 1. světové války dělá ILUZE o budoucím společenském klimatu a o tom, že se účastní poslední velké války. A všichni víme jak to ve skutečnosti dopadlo.“

velka_iluze_01_dvd

velka_iluze_02_dvd

velka_iluze_03_dvd

velka_iluze_04_dvd

Bohužel přes veškeré nesporné klady si nelze nevšimnout, že film je poněkud nekonzistentní – zejména pak závěrečná čtvrtina je jako z jiného snímku. Každopádně se jedná o jednu z největších klasik světové kinematografie.“

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1937

Originální název: La Grande illusion

Délka: 109 minut (1:48:46)

Světová premiéra: 4. června 1937

Režie: Jean Renoir

Scénář: Charles Spaak, Jean Renoir

Produkce: Albert Pinkovitch, Frank Rollmer

Kamera: Christian Matras

Hudba: Joseph Kosma

Střih: Marthe Huguet, Marguerite Renoir, Renée Lichtig (verze z roku 1958)

Kostýmy: René Decrais

Společnost: Réalisation d’art cinématographique

Hrají: Jean Gabin (poručík Maréchal), Dita Parlo (Elsa), Pierre Fresnay (kapitán de Boeldieu), Erich von Stroheim (kapitán von Rauffenstein), Julien Carette (Cartier), Georges Péclet (zámečník), Werner Florian (seržant Arthur), Jean Dasté (učitel), Sylvain Itkine (poručík Demolder), Gaston Modot (inženýr), Marcel Dalio (poručík Rosenthal), Jacques Becker (anglický důstojník)

velka_iluze_menu

Údaje o DVD:

velka_iluze_kapitoly

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

velka_iluze_nastaveni

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: žádný, pouze na začátku DVD upoutávky (O život, Ďáblova dílna, Miss Potter, Whole Train, Vlkodav z kmene Šedých psů, Ráj hned teď)