Eusebius – Říše vlků

Masoví vrazi, nebezpeční policisté a halucinace – francouzský thriller jako vyšitý. Jmenuje se Říše vlků a v pátek 5. prosince 2008 ho vydává Eusebius. V hlavních rolích Jean Reno a Arly Jover. Cena 49,- Kč.

Když ztratíte paměť a máte děsivé sny, je nejlepší utopit mlhavé vzpomínky v alkoholu. Rozhodně se nedoporučuje vyhledávat pomoc psychiatra a snažit se vzpomenout si. Málokdy to stojí za to, spíš naopak, dost často se vám stane, že lidé, které považujete za přátele, vás najednou chtějí zabít. Už jen tohle by stačilo na celovečerák, ale do toho se ještě v turecké čtvrti Paříže začínají nacházet mrtvoly zohavených žen… a k pátrání musí ambiciózní mladý detektiv přibrat svého staršího kolegu s hodně, ale opravdu hodně špatnou pověstí. Ano, hádáte správně. Hraje ho Jean Reno.

Režisér kvalitního akčního snímku Polibek draka, Chris Nahon, sáhl po románu osvědčeného Jeana-Christophera Grangého (Purpurové řeky) a natočil Říši vlků. Styčných bodů mezi Purpurovými řekami a Říší vlků je víc než jen účast Jeana Rena – hustá atmosféra, makabrické vraždy, vyšetřovací duo, stopy, které vedou dál, než si detektivové dokázali představit… a i určité kašlání na logiku, díky kterému se vám vybaví spíš staré Wallaceovky než modernější thrillery. Ale Francouzi mají svého Grangého rádi, takže jim ani nevadí, že spojuje konspirace, teroristy, turecké menšiny, sadistické vraždy, halucinace, mystiku, ztrátu paměti, krádeže, drogy a zkorumpované policajty. Hlavně, když toho zkorumpovaného policistu hraje Jean Reno a je fakt tvrďácký. A navíc tu je ten Chris Nahon, který už Polibkem draka dokázal, že je ten talentovanější chlápek z Bessonovy stáje. Díky němu má tenhle snímek zajímavou vizuální podobu, dynamický střih a především atmosféru, která je u thrilleru poměrně důležitá. Takže račte vstoupit do Říše vlků.

Země původu: Francie
Rok vzniku: 2005
Originální název: L‘ Empire des loups
Žánr: Drama, Akční, Thriller

Režie: Chris Nahon
Hrají: Jean Reno, Arly Jover, Jocelyn Quivrin, Laura Morante, Philippe Bas, David Kammenos, Didier Sauvegrain, Patrick Floersheim, Etienne Chicot, Albert Dray, Vernon Dobtcheff, Élodie Navarre. Philippe Du Janerand, Corentin KOskas, Jean-Pierre Martins

Námět: Jean-Christophe Grangé
Scénář:  Jean-Christophe Grangé
Údaje o DVD:
Obraz: barevný, PAL, 16:9
Zvuk: česky DD 5.1, francouzsky DD 5.1, DTS
Titulky: české
Délka: 123 minut
Regiony: 2
Přístupnost: 15
Videoukázka:
{youtube}Yhd2RDHY54o{/youtube}