Mirax – Holly Hobbie a její přátelé – Vánoční přání

 

Sobota 6. prosince 2008 je den štědrý na pohádky a dětské tituly. Tím sedmým v pořadí je DVD od MiraxuHolly Hobbie a její přátelé – Vánoční přání (Holly Hobbie and Friends: Christmas Wishes). Cena 39,- Kč

 

Vánoce jsou tu! Holly a všichni její kamarádi ve městě oslavují. Kyle je oblečen za Mikuláše, Robbie je skřítkem a Cheddar prasátkem. Bohuže ale nemají všichni ve městě radostnou vánoční náladu. Holly, Amy a Carrie se setkají se smutnou mladou vdovou a jejími dvojčátky a rozhodnou se, že je za každou cenu rozveselí.

Kdo je vlastně Holly Hobbie?

Ta z DVD – to je desetiletá energická dívka, pravnučka klasické literárně ceněné Holly Hobbie. Miluje rodinné tradice a hodnoty, má venkovský šarm, velký úsměv a modrou kšiltovku – to je vše jsou její typické znaky.

Ale kdo je Holly Hobbie ve skutečnosti?

Narodila se v roce 1944 jako Denise Holly Ulinskas a je to americká ilustrátorka a spisovatelka, autorka pupulárních dětských knížek "Toot and Puddle". Dnes žije v Conway, Massachusetts, USA. Současně je to jméno fiktivní postavy založené na této osobě. Počátkem 70. let vznikla postavička malé holčičky, která nosí šaty sešité z kousků látky (dnes tolik populární patchwork), s obrovským čepečkem a milující kočky. Tato série ilustrovaných dětských knížek dosáhla v Americe obrovské popularity a původně bezejmenná postavička dostala jméno Holly Hobbie.

V roce 1974 společnost Knickerbocker Toys zakoupila licenci na podobu a image Holly Hobbie a začala vyrábět textilní panenky, které se staly nesmírně populární u amerických děvčat několika generací. Současně je to jakýsi protiklad snobské Barbie.

Je tak těžké najít dobré filmy pro malé holčičky, které neobsahují násilí, hrubosti a další děsivý obsah. Zvláště proto, že děti se stávají necitlivé v čím dál mladším věku. Pokud u svých dětí předškolních spatřujete znaky nežádoucího chování vůči rodičům, sourozencům či vrstevníkům, zkuste se zamyslet nad tím, co konzumují z televizních obrazovek třeba zrovna o vánočních prázdninách. Možná si řeknete, je to jen film, jde jenom o nereálný příběh, jenže mladší děti mají sklony napodobovat to co vidí bez ohledu na to, že jim rodiče vysvětlují, že skutečný život je jiný. A pak když vidíte třeba film o Barbie, o tom zkažené sobeckém spratkovi, který si přeje zlikvidovat svého maličkého brášku, možná si říkáte – kde jsou ty krásné klasické animáky, které jsme v dětsví milovali my?

Co je zvláštní a neobvyklé na těchto příbězích Holly Hobbie je uspořádání moderního světa, jehož postavy inklinují k vyhýbání se moderní technice; světa který nese v mnoha případech znaky věcí více tradičních. Takový je například průvodčí ve vlaku, který má znaky přátelského souseda, a vůbec každý člověk v těchto příbězích je obecně dobrý soused. Holly se dozví o nešťastné situaci nedávno ovdovělé ženy a jejíh dvou chlapců. Holly jí zkusí pomoci. Matka se cítí opravdu sklesle, protože toto budou její první vánoce bez manžela. Ale Holly a její přátelé jí opravdu pomáhají, ačkoliv děti jsou rozrušené otcovou smrtí rovněž, současně jsou ale rozechvěni blížícími se Vánocemi. 

Údaje o DVD:

Obraz: barevný, PAL, 4:3
Zvuk: DD 2.0 česky, DD 2.0 anglicky, DD 2.0 maďarsky, DD 2.0 rumunsky
Titulky: čeké
Délka: 45 minut
Typ disku: DVD 5
Regiony: 2
Bonusy: upoutávky na DVD Miraxu