Amercom – Encyklopedie II. světové války 8 – Leningrad – 1. část

Dalších čtrnáct dní uteklo jako voda a tak dnes v pondělí 8. prosince 2008 je na pultech již 8. díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom. Přílohové DVD je věnované tentokrát městu Leningrad – 1. část, obvyklá cena 99,- Kč. Trafikantka mi ve tři hodiny odpoledne vyndavala výtisk z výlohy, tudíž poslední. A zdá se mi pravděpodobné, že i jediný.

Tištěná podoba Encyklopedie nese titulek Válka v Severním moři. Kapitoly Historie mají názvy Rozvoj německé ponorkové flotily, Strategické cíle znepřátelených stran, Agónie míru, Válka v Severním moři. Další sekce Militarie nabízí ukázku válečného námořnictva, lodě z let 1939 až 1941. Kalendárium se zabývá událostmi července a srpna 1940.

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Operace Barbarossa, Činnost armádní skupiny „Sever" a Popisy armádní výzbroje-válečné loďstvo.

 

DVD v „tlusté" krabičce obsahuje 1. část – Leningrad.

 

Po zahájení invaze do Sovětského svazu postupuje německá skupina armád Sever nezadržitelně k Lenngradu. Až koncem srpna jsou útočící vojska zastavena na úporně bráněné Stalinově linii a začíná krutá poziční válka. Zanedlouho je však i tato obranná linie prolomena a již počátkem září se první německé jednotky objevují na předměstích Leningradu. Zdá se, že pád města na Něvě je otázkou několika dnů…

 

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: 49:39 minut

Rok vzniku: 2000

Scénář: Bob Carruthers

Produkce: Nicola Marsh, Audrey Healy, Clare Gambold, Bob Carruthers, Gary Russell, Lara Lowe

Hudba: Paul Farrer

Společnost: Lamancha Productions (archivní materiály) Cromwell Productions

Hrají: Tim Pigott-Smith (vypravěč)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný