Aha! Palace Pictures – Běsi

Čtvrteční edice deníku Aha! má přídomek "Palace Pictures" a zítra, ve čtvrtek 11. prosince 2008 v této edici vychází film z produkce MIDO Filmu Běsi. Cena 49,- Kč.

Motto: My jsme těmi běsy posedlí a zahyneme. Ale nemocný se uzdraví a usedne u nohou Ježíšových. A Rusko bude vyléčeno. Adaptace slavného románu F. M. Dostojevského o zhoubných silách revoluce.
Běsi jsou filmovou adaptací nejdiskutovanějšího románu F. M. Dostojevského, který svého času vyvolal pohoršení pro svůj kritický pohled na revoluční radikalismus. Příběh začíná v roce 1870 v malém městečku kdesi v Rusku, kde se skupina mladých revolucionářů snaží narušit společenský systém za pomoci násilí. Jde o skutečnou událost, jenž byla tehdy medializována nejen v Rusku, ale i v celé Evropě. Na pozadí příběhu stojí stejně jako v Dostojevského románu střet dobra a zla. Shlédnout u nás tento snímek ještě za vlády komunismu byl zážitek rovnající se politické konspiraci.

Nejslavnější román F. M. Dostojevského Běsi byl vydán knižně v roce 1873 a vzbudil pohoršení v kruzích radikálních demokratů pro kritický pohled na revoluční radikalismus mládeže usvědčující ji z morální pochybenosti, nedovednosti a provincionalismu. Po své divadelní inscenaci Běsů v krakovském divadle převedl polský režisér Andrzej Wajda část Dostojevského románu na filmové plátno. A po Dantonovi opět zpracoval téma, které ho bytostně zajímá a dalo by se říci, že je leitmotivem celé jeho tvorby a života – zhoubnost destruktivních revolučních aktivit nezralých, zakomplexovaných a mocechtivých jedinců. Scénář psal Wajda s Jean-Claudem Carrierem, Agniezskou Hollandovou a Edwinem Žebrowkim. Ve filmu se vedle známého polského herce Jerzy Radziwilowicze objevují významní francouzští herci jako Lambert Wilson, Isabelle Huppertová, Bernard Blier a Omar Sharif. 
Režie: Andrzej Wajda
Herci: Isabelle Huppertová, Jutta Lampeová, Philippine Leroy-Beaulieuová, Bernard Blier, Jean-Philippe Écoffey

Země původu: Francie
Rok vzniku: 1988
Originální název: Les Possédés
Žánr: Drama
Námět: Fjodor Dostojevskij
Scénář: Jean-Claude Carrière, Andrzej Wajda, Agnieszka Holland, Agnieszka Holland

Vidoukázka:

{youtube}HeaLZeawE2Y{/youtube}