Aha! – Jak dostat tatínka do polepšovny

 

Jestliže jsme právě míjející týden mohli vidět v edici středečního Aha! film Jak vytrhnout velrybě stoličku, dalo se logicky očekávat, že na další středu nám vydavatel nachystá volné pokračování pod názvem Jak dostat tatínka do polepšovny. A tak se také stane ve středu 30. dubna 2008. Cena 41,- Kč.

 

Pokračování příběhů malého Vaška zasazeného doprostřed krásného léta. Děj se odehrává na venkově, kam odveze tatínek malého Vaška s maminkou, a kde je očekává další překvapení: nejen vynikající prázdniny v prostředí skalního "města", ale i postava dědečka, chápajícího všechny nebezpečné víry v rozbouřené hladině obnovovaného vztahu tří nejbližších lidí. Vaškovi se splní i další přání – táta jej zaučuje do tajů horolezectví. Tato společná vášeň je však příčinou dalších konfliktů mezi oběma rodiči – k velkému žalu Vaška i dědečka. 

 

 

 

 

 

 

 

Při premiéře pokračování své dnes už proslavené komedie o malém Vaškovi a jeho rodičích Jak vytrhnout velrybě stoličku autorka a režisérka Marie Poledňáková uvedla: "Druhá část, respektive volné pokračování, byla napsána vlastně před uvedením hry Jak vytrhnout velrybě stoličku. Takže podnětem nebyl úspěch díla, ale skutečnost, že v jeho závěrečných scénách vznikla velice zajímavá situace. Vystihli to i herci a v posledním období natáčení si sami vymýšleli scény, domýšleli osudy svých postav; k fabulování se přidal postupně celý štáb. A ústřední myšlenka? Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o příběh lehký, úsměvný. 

 

Jestliže se však zamyslíme hlouběji nad problémem neúplné rodiny i jejího znovuvybudování, vytěžíme asi víc zajímavých poznatků. Luboš a Anna, Vaškovi rodiče, se ocitají ve složité situaci. Jeden druhého se snaží pochopit, respektovat rozdílnost povah – zpočátku hlavně kvůli dítěti. A není lehká ta cesta, na níž se má znovu upevnit vztah už jednou narušený. Situace, která nastala, je dost kuriózní: dva lidé, muž a žena, se po osmi letech opět setkávají, znovu se poznávají. Tento problém mě tedy zaujal – a také dětský svět, svět s jeho sny, touhami, svět, který se prostě nechce smířit s něčím, co se neshoduje s jeho představami o dobru a spravedlnosti." Skvělá letní komedie, v níž, jak říká autorka, opravdu nejde jen o humor, byla natočena před více než dvaceti lety. Přesto nás zaručeně bude bavit i nadále. 

 

Žánr: Rodinný / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1978

Délka: 95 minut

Režie: Marie Poledňáková

Scénář: Marie Poledňáková

Dramaturgie: Jana Dudková

Produkce: Alena Koubová, Miloš Stejskal

Hudba: Václav Zahradník

Kamera: Petr Polák

Střih: Karel Kohout

Zvuk: Dobroslav Šrámek

Architekt: Karel Černý

Výtvarník: Zdeněk Smetana

Kostýmy: Svata Sophová, Helena Vondrušková

Masky: František Pilný

Odborný poradce: Dr. Vladimír Procházka, Josef Linhart  

Hrají: Tomáš Holý (Vašek), Josef Karlík (děda Josef), František Němec (Luboš), Jana Preissová (Anna), Petr Nárožný (pošťák Fanda), Luděk Sobota (zootechnik Vlk), Bronislav Poloczek (rostlinář Voves), František Peterka (předseda Kos), Jana Dítětová (babička), Gabriela Vránová (učitelka), balet Národního divadla, Alena Kreuzmannová (Boženka), Vlastimil Harapes (Jindřich) 

 

 

 

Údaje o DVD: 

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky 

Obraz: barevný PAL 4:3

 

 

 

Titulky: česky pro neslyšící

Bonus:  fotogalerie, filmografie (Jana Preissová, Tomáš Holý, František Němec, Josef Karlík, Marie Poledňáková)