Páteční Aha! – Memento

Jeden z velice působivých snímků, který byl v minulosti nabízen v kartónové pošetce v prodejnách Levné knihy a jako příbal vyšel rovněž v časopise Stereo & Video, jedná se americký film Memento, nominováný ve 2 kategoriích na Oscara (scénář, střih). Vyjde v pátečním Aha! zítra, v pátek 12. prosince 2008. Cena 49,- Kč.

Tento film získal kromě již uvedených nominací na dalších filmových festivalech dalších 42 cen a 32 nominací, přičemž rozpočet filmu byl pouhých 9 mil. USD. Celosvětové tržby přinesly producentům 39,7 mil. USD. Film byl natáčen v Los Angeles.

Film se vyznačuje originální zápletkou a je doveden výbornou režií a skvělým hereckým výkonem hlavního představitele do zajímavého konce. Pro ty, kteří film ještě neviděli, je hodnocení kvality filmu velmi vysoké, dle české databáze ČSFD se jedná o 101. nejlepší film vůbec.

Začne to fotografií a vzkazem na ní: „Zab ho!“ A od té chvíle se odvíjí tajemný a drsný příběh Leonarda. Jeho žena byla napadena, zavražděna a on si skoro nic nepamatuje. Jeho krákodobá paměť je pryč. Leonard se ale musí pomstít. Okamžitě jde po vrahovi. Aby nějak kompenzoval výpadky paměti, všechno si fotí, cvaká spouští na svém Polaroidu jako blázen a podstatná fakta si nechává tetovat na tělo. Story je vyprávěna zvláštním způsobem. Každá důležitá filmová scéna končí tam, kde předchozí začala, a tak musíme být pozorní, abychom ten zvláštní propletenec dějů a potkávajících se postav dobře vnímali. K hlavnímu hrdinovi se přidávají další – ukecaný Teddy a barmanka Natalie.Všichni jsou s vraždou nějak propojeni. Ale pořád se nám do mysli vnucuje klíčová otázka: Je skutečně vrahem John G, jehož jméno má Leonard vytetováno na prsou?. Ztráta paměti a záhadná vražda?

Memento
Originální název: Memento

Žánr: krimi, mysteriózní, thriller
Země původu: USA
Rok vzniku: 2000
Délka: 113 min
Jazyk: čeština, angličtina
Titulky: české

Předloha: Jonathan Nolan
Scénář: Christopher Nolan
Kamera: Wally Pfister
Hudba: David Julyan

Režie: Christopher Nolan
Hrají: Guy Pearce (Leonard), Carrie-Anne Moss (Natalie), Joe Pantoliano (Teddy Gammell), Mark Boone Junior (Burt), Jorja Fox (Leonardova žena), Russ Fega (číšník), Stephen Tobolowsky (Sammy), Harriet Sansom Harris (paní Jankisová), Thomas Lennon (doctor), Callum Keith Rennie (Dodd) , Kimberly Campbell (blondýna), Marianne Muellerleile (tatérka), Larry Holden (Jimmy)