Právo – Aladinova kouzelná lampa

 

Zítra uvede Právo další z titulů z katalogu Uranie: sovětskou pohádku na motivy Pohádek tisíce a jedné noci Aladinova kouzelná lampa. Ten, kdo má rád výpravné kouzlo a ztřeštěný styl těchto pohádek, má zítra příležitost. Cena 49,- Kč, vychází v sobotu 12. prosince 2008

 

 

Ruská filmová verze barvité orientální pohádky. Zlý kouzelník Maghribian požádal hvězdy, aby mu prozradily jméno muže, který najde kouzelnou lampu, která umí dělat zázraky. Hvězdy odpověděly: "Je to Aladin". Krásná sultánova dcera Boudour žije v Bagdádu. Každý, kdo si dovolí na ni pohlédnout, bude popraven. Ovšem mocná a rozmarná princezna nařídí Aladinovi, aby na ni pohlédl. V okamžiku, kdy na ni mladík pohlédl, se do ní zamiloval. A kouzelná lampa, v níž přebývá všemocný džin, který je připraven splnit jakékoli přání svého pána, pomohla Aladinovi ochránit jeho lásku a zvítězit nad Maghribianem.

 

Sovětský filmový průmysl byl nepřekonatelným pařeništěm a líhní pro nejrůznější fantastické příběhy a báje plné kouzelníků, čarodějnic, monster a netvorů. Aladinova kouzelná lampa je typickým představitelem žánru, a i když to není díky svému pojetí žádná klasika, jistě má svou moc diváka zaujmout svou laskavostí.

 

 

 

Přiznám se bez mučení, že v dětství se mi tento typ pohádek moc nelíbil, připadaly mi praštěné a mírně šílené. Vždycky jsem si říkal, že kdo tohle natočil, si asi musel něco šlehnout. I dnes mám někdy pochybnosti, jestli jsou tyhle pohádky pro děti vůbec vhodné.

 

Ale asi ve mně jejich sledování něco zanechalo, protože teprve mnohem později jsem přišel na chuť jejich imaginaci a neopakovatelné originalitě. Hrdiny typu černokněžníka (Andrei Fajt) nebo krásné a zkažené pricezny (Dodo Chogovadze) která se nakonec zamiluje do hrdiny pocházejícího z dělnické třídy či princeznina snadno zmanipulovatelného otce (Otar Koberidze), nikde jinde jen tak snadno nenajdete. Na celkový dojem má velký vliv nejen barvitá výprava, pitoreskní kostýmy a nevšední masky, ale hlavně hudba, která má dar výborně podmalovávat děj.

 

Obal reedice NV

 

Zadní strana reedice NV 

 

Žánr: Pohádka, Fantasy

Země původu: Sovětský svaz

Rok vzniku: 1966

Délka: 79 minut

Originální název: Volšebnaja lampa Aladdina / Волшебная лампа Аладдина

Režie: Boris Rytsarev

Scénář: Viktor Vitkovich, Grogorij Jagdfeld

Hudba: Alexej Muravljov

Kamera: Vasilij Dulcev, Lev Rogozin

Hrají: Boris Bystrov (Aladin), Dodo Chogovadze (princezna Budhur), Andrei Fajt (Magribinec), Otar Koberidze (sultán), Ekaterine Verulashvili (Aladinova matka), Gusejn Sadykhov (Wazir, Mubarakův otec), Georgij Milljar (nejmoudřejší), Valentin Bryleyev (Mubarak), Nikolaj Gorlov, Boris Andrejev, Yuri Chekulayev (Mustafa), Otar Bilanishvili (Storož), Sarry Karryev (džin)  

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 rusky, 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: uvidíte na DVD