Blesk – Bob Dylan – Don´t Look Back

V pondělním Blesku nás 15. prosince 2008 jako hudební DVD čeká koncertní dokument živé ikony pop music, která by bez jeho vkladu mnohdy nabrala zcela jiný směr – Bob DylanDon´t Look Back. Dokumentární snímek Don´t Look Back zachycuje Boba Dylana při jeho britském turné v roce 1965. Cena 52,- Kč.

Nejprve folkový bard, poté respektovaný rocker. Vlastním jménem Robert Allen Zimmerman. Světově se proslavil písní "Jen vítr to ví". V roce 1996 doporučili fanoušci pětapadesátiletého Dylana stockholmskému výboru pro udílení Nobelových cen na rok 1997. Ve zdůvodnění k jeho nominaci v oboru literatura napsal profesor Gordon Ball z Viriginia Military Institute: "Od počátku šedesátých let pan Dylan prokazuje, že je mistrem slova i tónů. Svou tvorbou, jíž přesáhl hranice jednotlivých uměleckých disciplín, napomohl ke změně tváře současného světa."
Drobná perlička: toto DVD bylo ve svém regulérním vydání na většině českých e-shopů anoncováno takto: Po obrovském celosvětovém úspěchu posledního studiového alba Don’t Look Back písničkáře Boba Dylana, vychází i jeho live DVD verze! Což sice zní z marketingového hlediska pěkně, ale je to nesmysl – poslední album bylo Modern Times a to nemá s dokumentem z šedesátých let Don’t Look Back nic společného.

Na první pohled nenápadný dokumentární snímek Don´t Look Back, zachycující Boba Dylana při jeho britském turné v roce 1965, má při bližším ohledání tolik rovin a významů, až se z toho točí hlava. Jednoho z nejvýznamnějších básníků a muzikantů 20. století zachycuje v přelomovém období, kdy opouští škatulku folkového barda a stává se rockovým prorokem. Asi nejvíc fascinující na celé záležitosti je práce filmaře D. A. Pennebakera, který vše, co ve filmu vidíte, zaznamenal, aniž by jej kdokoli z protagonistů bral na vědomí. Vzniká tak strhující pocit, že  s Dylanem sedíte v taxíku, v hotelovém pokoji, jdete s ním po ulici a stojíte vedle něj při koncertu vy sami. Snímek je živým dokumentem doby a tehdejší popové kultury. Zaznamenává také zrod nového Dylana a jeho přetrhávání pout s minulostí. Jeho nevšímavost k tehdejší partnerce Joan Baez i moment, kdy odešla z jeho života. Rezervovanost ke „kolegovi“ Donovanovi. Psychedelické tiskové konference s nic nechápajícími britskými novináři. A Dylanova historicky vůbec poslední sólová akustická vystoupení…

Země původu: USA
Rok vzniku: 1967
Žánr: Dokument, Hudební
Režie: D.A. Pennebaker
Hrají: Bob Dylan, Albert Grossman, Bob Neuwirth, Joan Baez, Alan Price, Tito Burns, Donovan, Derroll Adams, Howard Alk, Jones Alk, Chris Ellis, Terry Ellis, Marianne Faithfull, Allen Ginsberg, John Mayall, Brian Pendleton
Délka: 96 minut
Videoukázka:

{youtube}PedxiosPF8U{/youtube}