Columbo 24 – Labutí píseň

V úterý 16. prosince 2008 by se měl objevit již čtyřiadvacátý disk se seriálem Columbo od Amercomu za cenu 69,- Kč. Obsahuje díl nazvaný Labutí píseň., ve které si jednu z hlavních rolí zahrál slavný countryový zpěvák Johnny Cash.

Tommy Brown je oblíbeným country zpěvákem, ke své smůle je však pod pantoflem manželky Edny. Ta chce všechny příjmy z koncertů svého manžela použít na stavbu kláštera, on by si z nich rád ponechal alespoň polovinu. Bohužel před třemi lety svedl tehdy nezletilou Maryann a Edny tuto skutečnost nyní používá jako prostředek k vydírání. Po jednom koncertu se Tommy, Edna a Maryann chystají privátním letem do Los Angeles, kde má pokračovat turné.

Tommy dá svou kytaru švagrovi Lukeovi Basketovi, který se má postarat o její dopravu autobusem. Během letu se stroj dostane díky špatnému počasí do několika silnějších turbulencí. Tommy oba dva spolupasažéry uspí a skokem na padáku dosáhne země. Letadlo se po chvíli zřítí.

Brown později vypovídá, že v letadle selhalo několik přístrojů, a stalo se tak neovladatelným. Letecký expert Pangborn považuje rovněž za možnou příčinu neštěstí chybu pilota. Luke Basket tuší nějakou křivárnu a přivede Columba na myšlenku, že se vůbec nejednalo o letecké neštěstí, nýbrž o předem připravený zločin.
Země původu: USA

Rok vzniku: 1974
Originální název: Columbo: Swan song
Žánr: Krimi, detektivka
Režie: Nicholas Colasanto
Hrají: Peter Falk, Johnny Cash, Ida Lupino, John Dehner, Sorrell Booke, Bill McKinney, Vito Scotti, Janit Baldwin, John Randolph, Lucille Meredith, Richard Caine, Don Mantooth, Jefferson Kibbee, Bonnie Van Dyke, Douglas Dirkson, Larry Burrell, Mike Lally, Tom McFadden, Harry Harvey, W.S. Holland, Bob Wootton

Námět: Stanley Ralph Ross
Scénář: Richard Levinson, David Rayfiel, William Link

Produkce: Edward K. Dodds, Dean Hargrove, Roland Kibbee
Hudba: Dick DeBenedictis

Střih: Bob Kagey
Kamera: William Cronjager
Stavby: Bill McLaughlin
Zvuk: Wallace R. Bearden
Kostýmy: Grady Hunt

Údaje o DVD:

Délka: 792 minut
Zvuk: český 2.0, polský (lektor) 2.0
Obraz: barevný, 4:3, PAL