Filmexport Home Video – Legenda o lásce / Labakan

V úterý 16. prosince 2008 přijde v edici Legendy českého filmu řada na český film na orientální motivy z roku 1956 o síle lásky a věrnosti k ideálu Legenda o lásce. Je to také jeden z pouhých sedmi filmů, v nichž se objevila předčasně zesnulá herečka Jana Rybářová. Druhým byl námětově podobný  Labakan taktéž od režiséra Václava Kršky rovněž z roku 1956. Oba filmy vyjdou společně na jednom DVD. Cena 49,- Kč.

Legenda o lásce

Český barevný film laureáta státní ceny režiséra Václava Kršky, natočený podle stejnojmenné básnické hry tureckého básníka Nazima Hikmeta, laureáta Světové ceny míru. Jeho námětem je láska – láska sesterská, láska milenecká a konečně nejvyšší forma lidské lásky: láska k lidem. Mechmene Banu, vládkyně orientálního města Arzenu, se vzdá své krásy pro uzdravení své sestry Širín. Obě sestry se zamilují do mladého malíře Ferchada. Když Ferchad dá přednost Širín, Mechmene Banu mu slíbí svou sestru, podaří-li se mu prorazit skály Železné hory a uvolnit tak skrytý pramen vody, bez které město Arzen umírá žízní.

Deset let se Ferchad rve se skálou a jeho láska k Širín se stává láskou ke všemu lidstvu. Další léta buší Ferchadova palice neúnavně do skály. Konečně je jeho dílo dokonáno: voda teče do Arzenu. Mechmene Banu umyje v ní svou tvář a stává se tak krásnou, jakou byla před lety. Avšak Ferchad se nedá zlákat její krásou a bohatstvím a zůstane věrný milovaně Širín.

V koprodukci s Bulharském natočil Václav Krška dvě orientální pohádky. V této začala vládkyně žárlit na svou sestru, která se zamilovala do chudého malíře. Mladíkovi slíbí sestřinu ruku, pokud ze železné skály vymámí pramen zázračné vody. Muž se proto podstoupí mnohaletou dřinu, pracně se prokopává do skalního masivu. Zobrazení exotického prostředí je však příliš chladné a dekorativní, sám příběh pak hodně chtěný.

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1956

Žánr: Pohádka, Fantazie

Režie: Václav Krška

Námět: Nazim Hikmet

Hrají: Vlasta Fialová, Jana Rybářová, Apostol Karamitev, František Smolík, Otylie Beníšková, Přemysl Kočí, František Kovářík, Josef Kotapiš, Gustav Nezval, Stefan Petrov, Libuše Zemková, Miloš Kopecký, Rudolf Deyl ml., Veličko Bonev, Aleš Košnar, Dagmar Kofroňová, Hermína Vojtová, Zdeněk Kampf, Zdeněk Štěpánek, Václav Voska, Kiril Ilinčev, Emil Rohan, Alexandr Milkovski, Ljubomir Dimitrov, Dosju Dosev, B. Borisova, P. Ivančev, A. Lazarova

Labakan

Český barevný film, natočený podle orientální pohádky německého pohádkáře Wilhema Hauffa. Jejím hrdinou je krejčovský tovaryš Labakan, který pohrdá prostým životem a prostými lidmi a touží být pánem. Jeho přání se mu nakrátko splní, ne však ve skutečnosti, nýbrž ve snu, který ho dokonale vyléčí z jeho nesmyslných tužeb. – Noc před příjezdem prince Omara se Labakanovi zdá, že ukradne svému mistru Mustafovi knížecí oblek, který právě došil. V tomto přestrojení se setká s princem Omarem vracejícím se do rodného města, kde ho nikdo nezná. Labakan mu ukradne rodinnou dýku a její pomocí se sám prohlásí za syna sultánova. O Omarovi tvrdí, že je pomatený krejčovský tovaryš. Ale sultánka neuzná Labakana za svého syna a dá podrobit oba mladíky zkoušce. Přikáže jim ušíti plášť. Labakan nepostřehne léčku a ušije skutečně dokonalý plášť, zatím co Omar nedovede látku ani rozstříhat. Avšak sultán není ani s tímto důkazem spokojen. Žádá o radu dobrou vílu Adolzaidu v Kamenném lese. Ta mu dá dvě kouzelné skřínky, které mají dokázat totožnost jeho syna. V Omarově skřínce je koruna a žezlo, zatím co Labakan nalezne ve své skřínce jehlu a nit. Omar mu odpustí jeho zradu. Lid se Labakanoui vysmívá a trýzní ho. Tu se Labakan probouzí ze svého těžkého snu a je navždy vyléčen z touhy po panském životě.

Hrdinou je líný krejčovský tovaryš Labakan, který sní o životě v přepychu a oblékne se do přepychových šatů pro bohatého emíra a když vidí jak uctivě jej lidé na tržnici zdraví využije příležitosti, která se mu nečekaně naskytne. Seznámí se totiž se sultánovým synem Omarem, který vyrůstal u vznešeného káhisrského paši a nyní se vrací domů. Labakan mu ukradne poznávací znamení, sultánovu dýku, a vydává se za něj. Sultánova žena však pozná svého pravého syna a přiměje sultána, aby oba muže podrobil zkoušce. Oba mají dokázat svou zručnost ušitím korunovačních šatů, což se samozřejmě povede jen skutečnému krejčíkovi Labakanovi a tak ho čeká kat. Naštěstí to vše byl jen sen a pošetilý mladík se ještě včas napraví.

Země původu: Československo, Bulharsko

Rok vzniku: 1956

Žánr: Pohádka, Fantazie

Režie: Václav Krška

Námět: Wilhelm Hauff

Hrají: Eduard Cupák, Karel Fiala, Jana Rybářová, Vladimír Leraus, Dana Medřická, Zdeňka Baldová, Otylie Beníšková, Eman Fiala, Aleš Košnar, Alexandr Milkovski, František Kovářík, Zdeněk Hodr, Kiril Ilinčev, Nikola Karadžov, Ivan Obretenov, Petr Herrmann, Miroslav Kůra, Ladislav Gzela, Zdeněk Kampf