DVD edice – Pokoj 205

A opět se u DVD edice pohybujeme v severském prostoru – nyní se vrátíme do Dánska. Po erotice, dramatu a fantazii je žánrová nabídka doplněna krvavým hororem s příchutí tajemna. Film se jmenuje Pokoj 205. Vyšlo v pondělí 15. prosince 2008. Cena 49,- Kč.

Jedna dívka , jeden pokoj plný přátel … a jeden silný nepřítel!

Katrine je pěkná naivní studentka, která se právě přestěhovala do Kodaně. Bydlí v pokoji, ve kterém dříve bydlela její zesnulá matka. Nedopatřením probudí ducha, který se začne mstít. Společně se svým novým přítelem Rolfem, se Katrine snaží ducha zastavit, dříve než vyvraždí celou kolej. Objevuje se mnoho otázek, ale jedna je zvláště děsivá – z domu se nikdo nikdy sám nevystěhoval. Předchozí obyvatelé v něm vždy zemřeli.

Zatímco Katrine s Rolfem hledají řešení, lidé umírají a zbývají už jen nejbližší přátelé.  

Dánské filmy nejsou tím, co očekáváte od filmů například amerických. Pokoj 205 je jedn z mála dánskýchz titulů, které se díky společnosti Lions Gate dostávají do širší distribuce. Není tak vybroušený, jako některé psychologicky děsivé filmy a nenabízí tolik krve a rafinovaných mobridit jako například SAW, ale jinak je to celkem slušný 91 minutový film. Ve filmu je mnoho různých náznaků, které by stály za to, aby byly více rozvinuté, a mohly tak dát divákům více prostoru k přemýšlení. Například Katrine říká Rolfovi, že její matka trpěla zvláštní duševní  nemocí, která se projevovala i vidinami. Zde by se dala rozehrát celá řada úvah, zda viděla ducha, nebo zda byla jen schizofrenička, která se v pominutí smyslů dopouštěla zločinů. Před dvaceti lety byla znásilněna a popravila se v pokoji č. 205.  Jenže, ani nápad. A takových momentů, které nebyly scénáristou dotaženy je zde víc. Scénarista Jannik Tai Mosholt odvedl polovičatou práci.

Film místy připomíná některými momenty horory Stephena Kinga. Film byl natáčen v opuštěném domově důchodců – stíny a přítmí prázdných místností nabídly  k tomuto duchařskému příběhu prostředí nahánějící husí kůži.