Úterní Aha! – Chobotnice z druhého patra

Úterní Aha! přinese dne 16. prosince 2008 další z řady filmů s malou Žanetou Fuchsovou v hlavní roli, a sice Chobotnice z druhého patra. Od vydání Lucie, postrachu ulice uběhl už víc jak půlrok a tak je nejvyšší čas doplnit sbírku. Doufejme, že se dočkáme ještě i dalších podobných filmů jako Kačenka a strašidla. Cena 49,- Kč.

Rodina Holanových žijící ve starobylém domě na pražské Kampě odjíždí na nevydařenou letní dovolenou do Portugalska. Tam se její členové setkávají s neznámou živou hmotou. Eva a Honzík si bez vědomí rodičů odvezou domů dva vzorky: Modrého a Zelenou. Eva a Honzík si pro zábavu vymodelují z neznámé hmoty dvě chobotničky. Nic netuší, že hmota je živá a dokonce mluví. Kolem nich se začnou dít prapodivné věci. Film vznikl sestřihem stejnojmenného tv. seriálu, vyrobeného pro Německo.

Vzniklo i volné pokračování Veselé vánoce přejí chobotnice (1986).

Film se stal inspirací i pro kuchařské recepty: Něco velmi podobného a veselého můžete udělat svým dětem k obědu. A nebojte se, jejich kamarády z filmu samozřejmě do horké vody namáčet nebudeme. Vystačíme si s obyčejnými párky, které uvaříme a rozřízneme zčásti tak, že opravdu vzniknou nožičky podobně jako u chobotnic. Z nového koření vytvoříme oči a posadíme chobotničky z párků na kopeček barevné mražené zeleniny, kterou jsme před tím podusili v kastrolu na másle a okořenili pepřem a solí. Je to jednoduché a přitom docela efektní jídlo, nad kterým se nejspíš vaše dítka nebudou ofrňovat. A odborníci na zdravou výživu nad párkem snad protentokrát taky přimhouří oči.

A pokud se někde potkáte s pojmem "Chobotnice z Prahy", nejspíš tím nebudou myšleni plastelínoví protagonisté tohoto filmu, nýbrž jistý architektonický návrh, který se zatím nedočkal realizace.

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1986
Žánr: Pro děti, rodinný, komedie
Režie:  Jindřich Polák
Hrají: Pavel Zedníček, Dagmar Veškrnová – Havlová, Milan Šimáček, Žaneta Fuchsová, Boris Rösner, Miroslav Macháček, Josef Bláha, Oldřich Kaiser, Kateřina Lojdová, Vladimír Kratina, Jan Kanyza, Otto Šimánek, Jaroslava Kretschmerová, Jiřina Bohdalová, Nina Divíšková, Jaroslav Moučka, František Filipovský, Vlastimil Brodský, Ondřej Havelka, Martin Šotola

Námět: Ota Hofman
Scénář: Jindřich Polák