Film X – Mandolína kapitána Corelliho

Třetím titulem z nabídky edice Film X na tento tento měsíc je film z roku 2001 Mandolína kapitána Corelliho. Cena 99,- Kč.

Idylickou krásu řeckého pobřeží narušila válka. Italské okupační jednotky se vylodily na kdysi klidný ostrov Kefallénie. Kapitán Antonio Corelli (Nicolas Cage) se svým mužstvem bere svůj pobyt na ostrově jako dovolenou, s tím, že válka je na dosah vysílačky. Corelli, důstojník nezkrotné povahy, vášnivě miluje svoji mandolínu. Zpočátku odradí několik vesničanů. Zejména rozčilí vesnického lékaře Jannise (John Hurt) a jeho krásnou a vzdělanou dceru Pelagiu (Penélope Cruz), u nichž Corelli během okupace bydlí. Antonio si nakonec svým šarmem a slušným vystupováním a svou touhou, aby válka proběhla klidně, získá přes původní nenávist jejich přátelství. Když Pelagiin snoubenec, místní rybář Mandras (Christian Bale) odchází bojovat k partyzánům, vztah mezi Corellim a Pelagiou ještě zesílí. Jelikož se válka přiblíží, musí se milenci rozhodovat mezi loajálností vůči své vlasti a vzájemnou láskou – nezdolnou láskou, která musí překonat nepřízeň osudu a vydržet nevyhnutelné utrpení. Podle slavné literární předlohy Louise de Bernieres, která získala Cenu spisovatelů Britského společenství za nejlepší knihu roku 1995 euroasijského regionu.

Země původu: Anglie, Francie, USA
Rok vzniku: 2001
Originální název: Captain Corelli’s Mandolin
Žánr: Drama, Válečný

Režie: John Madden
Námět: Louis de Bernières
Scénář: Shawn Slovo
Hrají: Penélope Cruz, John Hurt, Christian Bale, Irene Papas, Nicolas Cage, Roberto Citran, David Morrissey, Patrick Malahide, Emilios Chilakis, Katerina Didaskalu, Ira Tavlaridis, Joanna-Daria Adraktas, Viki Maragaki, Pietro Sarubbi, Dimitris Kaberidis, Michael Yannatos, Aspasia Kralli, Gerasimos Skiadaressis a další

Pictures Copyright © 2001 – Universal Studios

Příbuzné texty:

• Co vychází na DVD – prosinec 2007