Blesk – Muriel se vdává

Když pracovní týden v Blesku romantikou začíná, tak s ní tentokrát bude i končit. 19. prosince 2008 přibude do nabídky Muriel se vdává za 49,- Kč. Komedie o dívce, která se rozhodla vzít život do svých rukou.

Muriel žije se svou rodinou v zapadlém australském městečku, jehož jedinými atrakcemi jsou nákupní středisko, mořské parky a obchodní dům Tupperware. Muriel, žijící ve vysněném světě písniček skupiny ABBA a obklopující se katalogy pro nevěsty, čeká prince z pohádky, který by přišel a vysvobodil ji. Dvaadvacetiletá Muriel touží po všem tom, po čem může toužit dnešní dívka: po přátelství, lásce a hlavně po vdavkách. Jenomže je tlustá, nepůvabná, sama sobě připadá šeredná a neužitečná. Je odstrkována a ponižována svými krásnými a úspěšnými kamarádkami, přehlížena pohlednými mladíky, klid a pohodu nenalézá ani v rodině s despotickým otcem, ušlápnutou matkou a stejně tlustými sourozenci. Protože princ stále nepřichází, rozhodne se uchopit osud do svých rukou a vyráží za zářivými světly velkoměsta…

V jádru melodramatickou látku pojal debutující režisér P. J. Hogan jako smutnou komedii, přičemž humoru používá jako bariéry proti přílišné sentimentálnosti. Nahlíží nedostatky své hrdinky s pochopením a účastí, ať už jde o nehezký vzhled či pokřivený charakter. Vyhnout se trapnosti, zlomyslnosti a hrozícímu nevkusu při ztvárnění zpočátku odpudivé postavy režisérovi výrazně pomohla představitelka titulní role Toni Collette, která je v dnešní době půvabnou, známou hvězdou, kterou z ní udělal film Šestý smysl.

 

Mimořádně kvalitní je výtvarná stránka filmu a originálním tvůrčím tahem použití hudby od kdysi velice populární skupiny ABBA, jejíž písně nejsou jen pouhým doprovodem děje, ale slouží i jako symbol hrdinčina zaostalého vkusu i jako ironický komentář děje.

Žánr: Romantický / Komedie

Země původu: Austrálie / Francie

Rok vzniku: 1994

Délka: 101 minut (101:10)

Původní název: Muriel’s Wedding

Světová premiéra: 15. září 1994 – Kanada (Toronto Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 7. prosince 1995

Režie: P.J. Hogan

Scénář: P.J. Hogan

Produkce: Michael D. Aglion, Jocelyn Moorhouse, Lynda House, Tony Mahood

Hudba: Peter Best, Clem Burke, Jimmy Destri, Debbie Harry, Chris Stein

Kamera: Martin McGrath

Společnost: CiBy 2000 / Film Victoria / House & Moorhouse Films

Natáčeno: Austrálie

Hrají: Toni Collette (Muriel Heslopová), Sophie Lee (Tania Deganová), Rosalind Hammond (Cheryl), Belinda Jarrett (Janine), Pippa Grandison (Nicole), Bill Hunter (Bill Heslop), Jeanie Drynan (Betty Heslopová), Daniel Wyllie (Perry Heslop), Gabby Millgate (Joanie Heslopová), Gennie Nevinson (Deidre Chambersová), Rachel Griffiths (Rhonda Epinstalková), Matt Day (Brice Nobes), Chris Haywood (Ken Blundell), Daniel Lapaine (David Van Arckle), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný