Aha! – Carl Sagan: Cosmos 2. DVD

 

Druhé DVD vesmírné ságy Cosmos vyjde v Aha! v pondělí 22. prosince 2008. DVD bude obsahovat další tři epizody, ve kterých se seznámíme s nehostinnými a neobyvatelnými světy sousedních planet, a uvědomíme si, že  podobné peklo by se mohlo rozpoutat i na Zemi, pokud by došlo k narušení jemné přírodní rovnováhy. Cena 49,- Kč

 

V diskuzi pod článkem k minulému dílu si jeden z čtenářů posteskl, jak dlouho z nás ještě vydavatelé budou tahat peníze na téma vesmír. I když přesně nevím, jak to bylo myšleno (jestli negativně v tom smyslu, že už by mohlo vycházet taky něco jiného, nebo pozitivně ve smyslu je dobře že toho tolik vychází, ale je to nápor na peněženku), jediné co mě napadlo, bylo asi toto: "Jen houšť a větší kapky!". Je pravda, že v poslední době se nakumulovalo dokumentů o vesmíru relativně víc (série Planety, Dějiny tajných kosmických projektů od MIDA, série Vesmír); ale myslím, že dobrých dokumentů na toto téma není nikdy dost.

Mohu-li stereotyp suchého jazyka oficiálních distributorských textů narušit mírně osobně zabarvenou úvahou, pak musím říct, že pro mě je téma vesmíru už od dětství silně přitažlivé. Může za to snad výpravná knížka Vesmír, kterou jsem dostal v dětství, snad osobní návštěva přednášky jednoho ze spoluautorů této knihy, Jiřího Grygara, který se mi do knihy podepsal. Tyto zážitky mě vedly k hlubšímu zájmu o teorie o vzniku vesmíru, vzpomínám si, že knížku Stevena Weinberga První tři minuty jsem v té době hltal se stejným zájmem, jako by se jednalo o dobrodružný román. A tento zájem o vesmír mi už asi zůstane do konce života, ani vlastně nevím proč. A každý zajímavý příspěvek k jeho poznání vítám, ať už v televizi (viz skvělý dokument Závody v dobývání vesmíru – Space Race), nebo i na DVD. A koupě Saganova Cosmosu byla pro mě jasným rozhodnutím již v době, kdy se dala celá série pořídit v plastových boxech po 39,- Kč v Levných Knihách.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Současná reedice v Aha! Má určitou výhodu v tom, že v poličce nezabere tolik místa. A zatímco mě vyšel celý „pakl" DVD na 468,- Kč, čtenáři Aha! ušetří, neboť je celá série vyjde na necelé dvě stovky.

Druhé DVD by mělo obsahovat tyto díly:

Nebe a peklo (60:32)

Tato epizoda se zabývá možným osudem planet sluneční soustavy – zatímco Země je nádherným a víceméně klidným místem a život na ní může z pohledu zvenčí připomínat ráj, ve vesmíru existují i světy podobající se peklu. Ale i v historii sluneční soustavy, Zemi nevyjímaje, existují jasné záznamy o mimořádných a ničivých katastrofách.

 

Náš průvodce vesmírem Dr. Carl Sagan předkládá shromážděné domněnky a důkazy o tom, že Zemi zasáhl obrovský meteorit nebo kometa.

 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Blues pro rudou planetu (60:41)

 

Tato epizoda je věnovaná naší nejbližší planetě – Marsu. Rudá planeta byla vždy opředena mýty a fantaziemi a několikrát v minulosti Zemi zachvátila hotová Mars-mánie, kdy převládalo přesvědčení o existenci života na Marsu. Průvodce vesmírem Dr. Carl Sagan nám představí nejprve fiktivní výpravy na Mars a poté i cesty skutečné. Na základě fasciujících záběrů a vzorků k rozboru, které nám poskytly robotické moduly Viking 1 a 2 a další mise, se věnujeme podrobnému průzkumu Marsu. Zjsitíme, jaký je jeho povrch, složení atmosféry, jak silný v něm může foukat vítr a jak si vybrat místo pro přistání.

 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

 

Vyprávění cestovatele (60:34)

 

V této epizodě ságy Cosmos se tentokrát vypravíme z Planety Země na návštěvu obřích sourozenců z vnější strany naší sluneční rodiny. Dopravu nám zptostředkuje sonda Voyager. S ní navštívíme Jupiter a jeho čtyři velké záhadné měsíce. Proletíme rudé mraky Saturnu a podíváme se, z čeho se skládají jeho prstence. Pořídíme detailní záběry tajemného Uranu a jeho tmavými prstenci i nejvzdálenějšího modrého Neptunu. 

 

Zadní strana obalu 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: cca 182 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Zvukové stopy

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný