Amercom – Encyklopedie II. světové války 9 – Leningrad – 2. část

V pondělí 22. prosince 2008 uplynulo dalších 14 dní a na některých pultech se objevil 9. díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom. Záměrně uvádím některých, protože i tento titul se jeví téměř nesehnatelný a k dostání je pouze sporadicky na některých prodejnách. Přílohové DVD je věnované pokračování Leningrad – 2. část, obvyklá cena 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese titulek Bitva o Atlantik. Kapitoly Historie mají poněkud jiný obsah, než bylo minule deklarováno. Jejich názvy jsou Návrat na Atlantik, Rok 1941-úspěchy a ztráty, Potopení Bismarcku, Bitva o Atlantik, Úspěchy spojenců. Sekce Militarie nabízí další ukázku válečného námořnictva, lodě z let 1939 až 1943 a Kalendárium se zabývá událostmi září a října 1940.

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Co věděl Stalin?, „Barbarossa"-porovnávání sil, Činnost armádní skupiny sever.

 

DVD v „tlusté" krabičce obsahuje 2. část – Leningrad (Bitwa o Kurlandie).

 

Na podzim roku 1941 se německá vojska doslova topí v bahně a když pak náhle uhodí mrazy, jsou celé kolony uvězněny na místě. Situace v obleženém Leningradu je však ještě horší. Zásoby klesly na minimum, chybí voda i léky, každý den umírají tisíce lidí. Přes zamrzlé Ladožské jezero se sice daří vysílat zásobovací konvoje, pro mnohé je však už pozdě. Hlad dohání zoufalé lidi ke kanibalismu. Urputné boje kolem těžce zkoušeného města trvající po celé tři roky si však vybírají krutou daň na obou stranách a když se v lednu 1944 podaří sovětské ofenzivě prolomit nepřátelské linie, začínají Němci ustupovat…

 

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: 48,35 minut

Rok vzniku: 2000

Scénář: Bob Carruthers

Produkce: Nicola Marsh, Audrey Healy, Clare Gambold, Bob Carruthers, Gary Russell, Chris Gormlie, Lara Lowe

Hudba: Paul Farrer

Společnost: Lamancha Productions (archivní materiály) Cromwell Productions

Hrají: Tim Pigott-Smith (vypravěč)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný