Legendy českého filmu – Dvanáct křesel / Revizor

Kromě tradiční vánoční a silvestrovské nadílky filmů s Vlastou Burianem v televizi, si můžete užít i DVD, které vyjde v sobotním vydání edice Legendy českého filmu. Obsahuje dva méně známé filmy Dvanáct křesel a Revizor, které vyšly již jako příbal časopisu DiViDi. Nyní vychází 27. prosince 2008 za 49,- Kč.   


Dvanáct křesel
Žižkovský holič pan Šuplátka má potíže s dědictvím, které na něho čeká až ve vzdálené Varšavě. V očekávání velkého bohatství se rozjede do Varšavy, aby ho osobně převzal. Je ale velmi zklamán, když na něj čeká pouze dvanáct křesel a tetin obraz. Jenže někde by se měl skrývat i poklad. Vydařený česko – polský projekt režíroval Martin Frič podle známé předlohy ruských satiriků Ilfa a Petrova, herecky film těží s odlišné komiky hlavních protagonistů, živelně prostořekého Vlasty Buriana a uhlazeného elegána Adolfa Dymszy. 

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1933
Žánr: Komedie
Režie: Martin Frič
Hrají:Vlasta Burian, Adolf Dymsza, Zula Pogorzelska, Wanda Jarszewska, Wiktor Biegański, Stanisław Belski, Eugeniusz Koszutski, Aniela Miszczykówna, Stefan Szczuka, Józef Kondrat, Lo Kitay, Helena Zarembianka, Hanna Parysiewicz, Karol Hubert, Kazimierz Narkiewicz, Martin Frič
Revizor
Ruské provinciální městečko očekává příjezd tajného revizora z hlavního města. Považují za něj mladého frajírka Chlestakova, který tudy projíždí. Ten se do této role ochotně vžívá, nechá se hostit a přijímá úplatky… Významné komediálně satirické drama od ruského dramatika N. V. Gogola. 

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1933
Žánr: Komedie
Režie: Martin Frič
Hrají: Vlasta Burian, Václav Trégl, Jaroslav Marvan, Zdeňka Baldová, Truda Grosslichtová, Theodor Pištěk st., Václav Menger, František Hlavatý, Josef Rovenský, Josef Vošalík, Alois Dvorský, Jan Marek, František Černý, Ferdinand Jarkovský, Josef Gruss, Marie Holanová, Jan W. Speerger, Ella Nollová, Eman Fiala, Josef Waltner, Přemysl Pražský, František Kreuzmann st., R. A. Dvorský, Josef Oliak, F. X. Mlejnek, Jiřina Vávrová