Aha! – Carl Sagan: Cosmos 3. DVD

 

Třetí DVD vesmírné ságy Cosmos vyjde v Aha! v pondělí 29. prosince 2008. DVD bude obsahovat další tři epizody.  Dozvíme se mnoho zajímavého nejen z teoretické astrofyziky, ale i například to, jak se na vesmír a planety dívají lidé žijící mimo oblasti tzv. civilizovaného světa. Cena 49,- Kč

 

 

Třetí DVD by mělo obsahovat tyto díly:

 

Páteř noci – 58:06

Tato epizoda je nazvaná podle spojení, kterým Křováci kmene Kung označují naši galaxii – Mléčnou dráhu. Jsou přesvědčeni, že kdyby nebylo "páteře noci", padaly by nám kousky oblohy k nohám.Náš průvodce vesmírek, Dr. Carl Sagan, nám představí i jiné mýty, kterými byly v minulosti galaxie, hvězdy a planety opředeny. Ukáže nám také, jak lze vypočítat různé vesmírné vzdálenosti, např. ze Země ke Slunci.

Ve druhé části se spolu s tvůrci pořadu vrátíme do dětství, kdy jsme si kladli otázky: "Co jsou to hvězdy?" nebo "Proč je země kulatá? Proč není hranatá?" Dr. Sagan se snaží srozumitelným způsobem pomocí praktických příkladů dětem podat základní vysvětlení a uvést na pravou míru některé ze stále panujících omylů.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Cestování prostorem a časem – 61:01

Tuto epizodu ocení zejména ti, kteří se chtějí dozvědět více o Einsteinově teorii relativity, a také ti, které fascinují vesmírné vzdálenosti a závratná rychlost světla. Mnoho z vás si klade otázku: "Když lze překobat hranici rychlosti zvuku, bylo by možné překonat i hranici rychlosti světla?" Odpověď Dr. Sagan hledá v práci Alberta Einsteina a v jeho teorii relativity. Zúčastníme se praktického pokusu dokazujícího paradox časové dilatace a budeme pozorovat objekty s "rudým a modrým posuvem".

Pokud bychom chtěli cestovat v čase, dozvíme se, jak sestrojit vesmírné lodě schopné vyvinout rychlost blížící se rychlosti světla. Podnikneme také – hypotetické, ale přesto fascinující – cesty do minulosti a daleké budoucnosti, kde se staneme svědky nejen zrodu Slunce a naší sluneční soustavy, ale také jejich smutného zániku.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Život hvězd – 59:02

Tato epizoda nám představí, jak vypadá životní cyklus hvězd – jejich zrod, dětství, dospívání, stáří i smrt. Dr. Sagan nám objasní, z čeho se hvězdy rodí, proč vlastně září a přiblíží nám i jejich smutný úděl – kolaps a konečný zánik. Poutavým způsobem osvětlí pojmy spojené se zánikem hvězd, například červený obr, bílý trpaslík, neutronová hvězda nebo černá díra. Jedna černá díra (Sygnus X1) nás v sobě uvězní, abychom mimo jiné zjistili, jak vysoká je v ní gravitace nebo jak silné rentgenové záření vysílá.  

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 179 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky  

Nastavení zvku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný