North Video – Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

Aha! v edici Moderní kinematograf, na které spolupracují Magic Box a NORTH Video, nabídne v úterý 6. ledna 2009 film Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina za 49,- Kč, který trochu pomotal hlavy některým soutěžícím. Jde totiž o film Jiřího Menzela sice natáčený za cizí peníze, s cizími herci, ale jde o „českou" komedii jen s využitím cizí produkce.

Prostoduchý voják Ivan Čonkin je za druhé světové války odvelen do jedné osamělé ruské vesnice, aby tu hlídal letadlo Rudé armády, které nouzově přistálo. Tady se zamiluje do místní poštovní doručovatelky…

Malá ruská vesnička Rudá je jednoho červnového dne roku 1941 vyrušena ze svého klidu nouzovým přistáním vojenského letadla. Porouchaný stroj zůstává ve vesnici odstaven a je k němu přidělena hlídka – vojín Ivan Čonkin, prosťáček sloužící u kuchyně, kde jezdí s koňmi. Dny plynou a vypadá to, že na Čonkina a letadlo nahoře zapomněli. Čonkinovi to moc nevadí, velice se sblížil s místní pošťačkou Ňurou a vesnice ho vlastně vzala za svého. Jen předseda kolchozu Golubjev je z jeho přítomnosti nervózní – domnívá se, že Čonkin byl do Rudé vyslán na pozorování, že má zjistit, jaké jsou skutečné poměry v jeho kolchoze. A pak vypukne válka… Komedie, natočená podle světoznámého románu Vladimíra Vojnoviče, byla realizovaná v široké mezinárodní koprodukci. Točilo se v bývalém vojenském prostoru Milovice s ruskými herci, kteří byli posléze nadabováni českými kolegy.

Jde o adaptaci románu Vladimíra Vojnoviče, díky kterému byl vyloučen ze Svazu sovětských spisovatelů a později donucen k emigraci do tehdejšího Západního Německa a USA. Režimu vadilo nepříznivé zobrazení sovětské skutečnosti a zkreslení socialistické reality. Už tahle skutečnost je absurdní a humorná – realita se dala naturalisticky popsat a byla by stonásobně horší. Výslechy NKVD, gulagy, nuzota, obskurní plnění obskurních plánů. Formou kritiky je i ironie, a tu použil jak Vojnovič, tak i scénárista Zdeněk Svěrák a režisér Jiří Menzel. Oběma je vlastní a oba tak potvrzují svůj zažitý tvůrčí rukopis… Barvitý obraz sovětské vesnice s tak symbolickým jménem, kde gramotnost je nepřítelem a Strana absolutním Bohem, samohonka se pálí doslova ze všeho (však vy víte z čeho), poté teče proudem a nechá zapomenout na absurdnost a bezvýznamnost bytí člověka – pěšáka ve hře Stalina a jeho bandy.

Panevropská koprodukce (Velká Británie, Francie, ČR, Itálie, Rusko) stála okolo tří milionů dolarů. Scénář je dílem Zdeňka Svěráka, který se pokusil v příběhu, odehrávajícím se v zapadlé ruské vesničce, zdůraznit "člověčenství". Vyprávění o dobromyslném vojákovi na ztracené vartě a o rázovitých vesničanech připomíná drsnější verzi komedie Vesničko má středisková, pod níž je autorské duo Menzel-Svěrák rovněž podepsáno. Vojnovičova předloha však kromě poněkud peprných anekdot obsahuje také některé pohádkové groteskní scény s dosti tragickým podtónem, bez nichž ve filmu působí některé vtípky až příliš tvrdě. Slabě gradovaný děj nabírá obrátky zejména v druhé půli; trpce komická je například scéna zatčeni dědy s hrozivým příjmením Stalin či lámanou němčinou vedený výslech kapitána NKVD Miljagy.

Režisér Jiří Menzel ve filmu opět potvrzuje svůj sklon skutečnost spíše harmonizovat a stylizovat, než ji dramatizovat; to se nejmarkantněji projevilo ve smířlivém, od předlohy výrazně odlišném závěru. Invenční přístup k vizuálnímu ztvárnění doby opět prokázal režisérův dvorní kameraman Jaromir Šofr, který vyprávění stylizoval do podoby starých, časem mírně "vyšisovaných" snímků. Zajímavosti je, že jde o první film v ruštině (u nás však dabovaný), natočený mimo území Ruska (exteriéry se točily v bývalém vojenském prostoru u Milovic). Snímek získal Zlatou medaili předsednictva italského senátu na 51. MFF v Benátkách 1994. V rámci programu Evropské unie MEDU-EFDO obdržel film finanční podporu ve výši jedenácti milionů Kč na evropskou distribuci.

Žánr: Komedie / Válečný

Země původu: Česká republika / Velká Británie / Francie / Itálie / Rusko

Rok vzniku: 1994

Délka: 107 minut

Světová premiéra: 1. října 1994

Režie: Jiří Menzel

Námět: Vladimir Vojnovič

Scénář: Zdeněk Svěrák

Produkce: Nelly D. Jenčíková, Eric Abraham, Katya Krausova, Domenico Procacci, Leonid Vereschtchaguine

Hudba: Jiří Šust

Kamera: Jaromír Šofr

Společnost: Portobello Picture / MK2 Productions / La Sept Cinema / Canal Plus / Centre National de la Cinématographie / Channel 4 Films / Cable Plus Television / EFA / Working Title / Fadango / Studio 89 / Studio Trite

Hrají: Gennadij Nazarov (Ivan Čonkin), Zoja Burjaková (Ňura), Vladimír Iljin (Golubjev), Sergej Garmaš (kapitán NKVD Miljaga), Valerij Zolotuchin (Kilin), Zinovij Gerdt (Mojše Solomonovič Stalin), Alexej Žarkov (Gladyšev), Jurij Dobrovin (Volkov), Marián Labuda (Opalikov), Alexandr Mochov (Meleško), Nikolaj Marčenko (Borisov), Ljubov Rudněvová (Kapa), Ivan Ryžov (Šapkin), Taťjana Gerbačevská (Afrodita), Maria Vinogradovová (baba Duňa), Sergej Stěpančenko (Ramenáč), Vjačeslav Molokov (generál Drynov), Taťjana Agafonova (Ninka), Taťjana Ošurkova (Tajka), Galina Petrova (Zinaida), Henryk Bista (Žikin), Alexandr Iljin (Šikalov), Alexandr Kuzmičev (Taldykin), Sergej Batalov (Kurzov), Igor Fokin (Lukov), Irina Lazareva (Raisa), Olga Anochina (Ljuša), Alexandr Masalov (Malachov), Josef Dalecký (lékař), Alexandr Garin (Svincov), Sergej Gabrieljan (Prokopov), Igor Větrov (Bukašev), Jevgenij Sokolov (první telefonista), Konstantin Čepurin (druhý telefonista), Vadim Zavjalov (Lapšin), Vadim Ljubšin (Syrych), Oleg Děmidov (Filjukov), Michail Vaskov (Zavgorodnyj), Alexandr Paškovskij (Peskov), Vladimír Gorjušin (Jarcev), Valerij Nikolajev (Balašev), Valerij Jaremenko (Samuškin), Nikolaj Marčenko (Borisov), Nasťa Ďogtěva (holčička)

český dabing : Ondřej Vetchý (Ivan Čonkin), Naďa Konvalinková (Ňura), Josef Abrhám (Golubjev), Boris Rösner (kapitán NKVD Miljaga), Ilja Racek (Kilin), Vlastimil Brodský (Mojše Solomonovič Stalin), Věra Galatíková (baba Duňa), Vladimír Javorský (Gladyšev), Jaroslav Satoranský (Volkov), Jan Hrušínský (Meleško), Radan Rusev (Borisov)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,66:1)

Bonus: žádný