DVD news 2005/09

Na českém trhu s časopisy s DVD přílohou se opět objevuje nový titul. Je vidět, že tato forma distribuce slaví své úspěchy a tak se můžeme stále častěji setkávat s trafikami, které více než obchod s novinami a časopisy připomínají obchody s filmy na DVD. Nový časopis se jmenuje „DVD News“ a jeho podtitul zní „Filmové trháky ve vaší trafice“. Vychází hned ve dvou variantách, které se od sebe liší barvou – v modré a v červené.

Tentokrát s cenou o něco vyšší, než ty nejlevnější tituly které stojí těsně pod 200,– korun, ale na druhou stranu podstatně levnější než za co jsou tyto tituly prodávány například v supermarketech, kde se cena pohybuje v rozmezí 500,– až 600,– Kč. Cena DVD news je zhruba uprostřed – činí 299,– Kč.

Je otázkou, zda je tato cena pro běžné filmůchtivé zákazníky atraktivní. Jako plus můžeme považovat fakt, že v nabídce se mají objevovat poměrně kvalitní a úspěšné filmy, a nejedná se o vyslovené „béčka“., jaké jsou často nabízeny zhruba o sto korun levněji například v edicích Vapet. Dalším plusem je, že všechny filmy mají mít český dabing.

Na druhou stranu vah musíme přihodit skutečnost, že se jedná o filmy, které nejsou právě nejžhavějšími novinkami, a zřejmě již nějaký ten pátek zabírají místo v regálech distribučních skladů. Případně jsou licence na jejich znovuvydání finančně výhodné, a výsledkem je proto tedy určitý kompromis mezi těmi nejlevnějšími a podstatně dražšími tituly.

Ortodoxní filmoví fanoušci, pro které je přítomnost právě těchto filmů v jejich filmotéce důležitá, si je už nejspíš dávno zakoupili i za podstatně vyšší cenu. Naopak ty, kteří mají hluboko do kapsy zase nejspíš ani cena 299,– Kč nepřesvědčí. Navíc minimálně dva nabízených filmů právě nedávno běžely v televizi. Vydavatel zřejmě věří, že se najde dost velká skupina lidí, kteří jsou ochotní vytáhnout z pěněženky tři stokoruny za malý stříbrný kotouček jehož výrobní cena vyjde na pár korun, a za pár desítek minut zábavy, na kterou by do kina už dnes asi nikdo nešel.

Sám jsem zvědav, jestli se nová edice na truhu ujme. Když vidím desítky starších čísel časopisů jako například „Svět DVD“ ve výprodeji, jsem poněkud skeptický. Přece jenom počáteční situace na trhu, kdy majitelé DVD přehrávačů v podstatě neměli své miláčky čím krmit, je i díky půjčovnám již minulostí. Nicméně je ale určitě pozitivní jev, že se další vydavatelé snaží cenu filmů na DVD nosičích stlačit na přijatelnou výši a nákup filmu se tak přestává být výsadou zbohatlíků, ale dostává se i do rujou prostého pracujícího lidu, kterému po zaplacení nákladů na živobytí ještě nějaká ta koruna zbude. Opusťme ale úvahy o cenách, ostatně vydavatelem je poradenská a konzultační firma „MK Marcom s.r.o.“, zabývající se mimo jiné posuzováním efektivnosti investic, takže to nejspíš mají dobře spočítáno. Raději si řekněme, jaké filmy v DVD news najdete.

V modré variantě je to titul „Master & Commander – Odvrácená strana světa“, který je držitelem dvou Oscarů. V červené variantě je to pak film s Melem Gibsonem a Helen Huntovou „Po čem ženy touží“.

V dalších číslech edice „DVD news“ se připravuje vydání těchto filmů:

Údolí stínů
Hannibal
Terminátor 3:Vzpoura strojů
Myšák Stuart Little 2
Podzim v New Yorku
Doba ledová