Filmag válka dokument – Pochod k vítězství: Cesta do Tokia 3

Edice Filmag válka pokračuje ve čtvrtek 8. ledna 2009 třetím DVD z celkových šesti Pochod k vítězství: Cesta do Tokia za obvyklých 45,- Kč. Od Pearl Harboru po Okinawu. Fascinující příběh hrdinství, které zničilo císařskou válečnou mašinérii v Pacifiku.

Žádný hollywoodský film nedokáže ztvárnit pohnutou historii 2. světové války stejně realisticky, jako dokumentární snímky. A rozsáhlá série POCHOD K VÍTĚZSTVÍ, která kombinuje unikátní černobílé a barevné záběry, je toho nejlepším důkazem.

Válka v Pacifiku – válka, která vstoupila do historie jako jedna z nejdrsnějších v dějinách lidstva. Postupně zasáhla 3 kontinenty a 2 oceány. Bojovalo se v neprostupných buších, na moři i ve vzduchu. Unikátní dokumentární série mapuje podrobně celý tento ozbrojený konflikt – počínaje Pearl Harborem, přes vítězné tažení Japonců a kruté boje o Filipíny, až po svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki. Konečné vítězství spojenců bylo vykoupeno životy milionů vojáků i civilistů a dodnes je do dějin zapsáno nesmazatelnou krvavou čárou.

DVD obsahuje další 2 díly:

4. Tarawa

Bitva o tento atol v Pacifiku měla těžiště ve dnech 20. až 23. listopadu 1943. Jednalo se o první ofenzivu v centrální oblasti. Většina předchozích operací se nesetkala s vážnějším odporem, tady ale USA narazily na tuhou obranu dobře připravených japonských jednotek. Námořní síly zahájily palbou na nepřátelské pozice přípravu k výsadku téměř 35 tisíc vojáků a námořníků, ale kolem 4800 obránců dokázala vzdorovat do posledního muže až do ranních hodin třetího dne. Více zde.

5. Kwajalein

Tato bitva probíhala od 31. ledna 1944 do 3. února 1944. Jedná se o atol, který je součástí Marshallových ostrovů. Po zkušenostech z Tarawy Spojené státy vedly úspěšnější operace, ale japonský odpor byl stále stejně tuhý.

Žánr: Dokumentární

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 45+45 minut

Původní název: March to Victory: Road to Tokio

Společnost: Madacy Home Video

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý 4:3

Bonus: fotogalerie