Blesk – Krysař

Blesk ve čtvrtek 29. ledna 2009 vydává zástupce dalšího velmi často zpracovávaného tématu, film Krysař za 49,- Kč. Režisérem je František A. Brabec, tvůrce chválený i haněný.

Dávná pověst o muži s píšťalou nemá začátku ani konce. Krysař po staletí putuje od města k městu a jeho tvář má nesčetně podob. V tajemných ulicích starobylé Prahy ožil jeho příběh jen na jediný den a možná jen proto, aby se stal filmem. Objevil se na přelomu jednoho roku jako přízrak a stejně tak i zmizel.

Hned při prvních krocích městem spatřil Agnes, Kristiána a budoucí svědky jejich manželského slibu, jak v otevřeném červeném kabrioletu objíždí kostely a prosí o svatební obřad. Dívka s věnečkem ve vlasech, nosí pod srdcem nový život. Ale všude jsou odmítáni. Muž s fujarou a v dlouhém plášti, nadaný podivuhodnou schopností přinést lidem očistu, až dosud lásku nepoznal. Pro něj i pro Agnes je jejich setkání jako blesk z čistého nebe. Marně Kristián volá jméno své milé, marně jim ďábel nastražuje léčky. V té zběsilé silvestrovské noci se zrodilo pouto, které je ale třeba vykoupit. Každý tu něco ztrácí, každý se musí něčeho vzdát.

V tajemných ulicích starobylé Prahy se během silvestrovské noci odehrává stylizovaná interpretace klasické legendy o Krysaři, muži s magickou píšťalou, který má ve službách ďábla o půlnoci zničit hříšné město.

Při realizaci Krysaře se Brabec nechal volně inspirovat jak stejnojmennou novelou Viktora Dyka, tak i úspěšným muzikálem Daniela Landy, jehož hudba film doprovází, především ale atmosférou silvestrovské současné Prahy. Krysař byl natočen během pouhých čtyřiadvaceti hodin (na Silvestra 2002 a na Nový rok 2003) a jako první celovečerní film se tak tento neobvyklý experiment zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Natáčelo se nonstop od desáté hodiny dopolední 31. prosince 2002, poslední klapka padla druhý den v 09.45 hod.

Zadní strana slovenského vydání

Žánr: Balada

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2003

Délka: 63 minut

Premiéra v kinech ČR: 6. března 2003

Režie: František A. Brabec

Scénář: František A. Brabec, Ivana Nováková

Produkce: Alena Jáklová

Hudba: Daniel Landa, Jan Jirásek

Kamera: František A. Brabec

Společnost: J. B. J. Film, s. r. o. / JVM, s. r. o. / Dioptra, a.s.

Natáčeno: Praha

Hrají: Petr ml. Jákl (Krysař), Ester Geislerová (Agnes), Richard Krajčo (Kristián), Karel Dobrý (Ďábel), Stanislav Tyšer (žebrák), Martina Tůmová (svatebčan), Josef Rosen (svatebčan), Kristína Filipová (svatebčan), Pavlína Medunová, Luboš Pavel, Marcela Machová, Katarina Procházková, Danica Samuhelová, Andrej Polák, Markéta Rychterová, Michaela Procházková, Martina Pejchalová, Natalia Astachina, Tamara Urválková, Jakub Hubert, Pavlína Kotrbatá, Dora Krsková, Monika Řezníčková, Jana Studničková, Nikos Petros Kuluris, Iveta Kroulová (děvka)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: film o filmu, upoutávky, biografie, fotogalerie, videoklip Daniela Landy – Tajemství, plakát k filmu