Filmexport Home Video – Cech panen kutnohorských

Ona pověstná šíře žánrů, kterou Otakar Vávra proslul, je úctyhodná. Po bitevních vřavách a historických freskách z hloubi dějin národa českého se uchýlil k veselohře a na motivy divadelních her Ladislava Stroupežnického a představuje Zdeňka Štěpánka v roli Mikuláše Dačického z Heslova, milovníka vína a žen. Cech panen kutnohorských vychází v sobotu 31. ledna 2009 za 49,- Kč v ediční řadě Legendy českého filmu, kterou na stáncích nabízí Filmexport Home Video.

Otakar Vávra natočil v roce 1938 výpravnou historickou veselohru Cech panen kutnohorských o příhodách rozverného rytíře Mikuláše Dačického z Heslova. Zdeněk Štěpánek, který nejen vytvořil hlavní roli, ale podílel se na námětu a scénáři, vzpomíná: „Při natáčení Panenství se mi Vávra zmínil, že hledá libreto pro nějakou veselou historickou fresku. Vzpomněl jsem si na zajímavou postavu našeho znamenitého frejíře, fechtýře a básníka Mikuláše Dačického z Heslova, tak jak nám ji neméně znamenitě zachoval Stroupežnický ve svých aktovkách Zvíkovský rarášek a Paní mincmistrová. Začal jsem honem shánět historický materiál, hlavně Dačického vlastní spisy, Prostopravdu a vše, co se týkalo jeho života, osudů a doby. Sehnal jsem toho tolik, že by z toho byl pořádný tlustospis. Práce mi šla rychle od ruky, psal jsem hlavně v noci a brzy jsem Vávrovi předal návrh scénáře. Vávra byl spokojen, začal psát technický scénář a brzy se začalo točit. Film byl na tehdejší poměry velmi nákladný a jedině zkrácení natáčecí doby v ateliérech by mohlo znamenat úsporu, protože ateliéry byly velmi drahé. Vávra dokázal natočit tento na tehdejší poměry velkofilm v rekordním čase – za 19 dní….“

Mikuláš Dačický z Heslova znamenal pro Zdeňka Štěpánka, který byl v té době ve vynikající formě a postavu zahrál přímo brilantním způsobem, obrovský úspěch u publika i u náročné kritiky. Vedle něho si zahrála plejáda výborných herců – např. Ladislav Pešek, Václav Vydra st., Jiřina Šejbalová, František Smolík, Hana Vítová a Adina Mandlová. Film i po letech patří k tomu nejlepšímu, co v 30. letech v české kinematografii vzniklo.

cech_panen_kutnohorskych_01_dvd

cech_panen_kutnohorskych_02_dvd

V roce 1590 je Kutná Hora významným a bohatým městem. Doluje se zde stříbro, razí mince a je tu sídlo nejvyššího mincmistra. Touha po zisku sem však přilákala také mnoho cizáků a podvodníků. Jejich podvody snižují výnosy dolů a úsporná opatření jdou na úkor havířů. Když se proti tomu havíř Jakub veřejně ohradí, je zatčen a odsouzen k smrti. Do města přijíždí rytíř Mikuláš Dačický, vzdělaný muž a básník, ale také velký hýřil a milovník krásných žen. Alchymista Wolfram pod záminkou výroby velkého množství stříbra láká z konšelů peníze. Mikuláš burcuje poctivé občany, aby vyhnali zloděje a přivandrovalce. Konšelé, kteří se bojí o ctnost svých žen a dcer, toho využijí a obviní Dačického u císaře z čarodějnictví. Rudolf II. však Mikuláše přijme vlídně a dá mu propouštěcí glejt. Dačický se vrací z Prahy právě včas, aby zachránil život havíři Jakubovi a odhalil Wolframa jako podvodníka, který se s vylákanými penězi chystal uprchnout.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1938

Délka: 90 minut (1:29:35)

Kinopremiéra: 16. září 1938

Režie: Otakar Vávra

Asistent režie: Rudolf Stahl, František Urbánek, Jindřich Fiala

Námět: Mikuláš Dačický z Heslova: Paměti, Ladislav Stroupežnický: divadelní hry Zvíkovský rarášek + Paní mincmistrová

Scénář: Otakar Vávra, Zdeněk Štěpánek

Produkce: Jan Sinnreich

Kamera: Jan Roth

Hudba: Jaroslav Křička, Miloš Smatek

Architekt: Štěpán Kopecký

Kostýmy: J. M. Gottlieb

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Josef Zora, Vilém Taraba

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Zdeněk Štěpánek (Mikuláš Dačický z Heslova), Ladislav Pešek (sluha Dačického Očko), Václav Vydra st. (mincmistr Vilém z Vřesovic), Helena Friedlová (Ludmila, Vilémova manželka), František Smolík (nákladník a šepmistr Tříska), Jiřina Šejbalová (Žofka, Třískova žena), Theodor Pištěk (rychtář Vodňanský), Antonie Nedošinská (rychtářova žena), Elena Hálková (Eva, rychtářova dcera), Gustav Hilmar (krejčí Mládek), Hana Vítová (Alžběta, Mládkova dcera), Adina Mandlová (povětrná holka Rozina), Bedřich Karen (alchymista David Wolfram), František Kreuzmann (hofmistr Felix z Hasenburka), Ladislav Boháč (panoš Zdeněk, Dačického přítel), Zvonimir Rogoz (urburní písař), Anna Steimarová (stará panna Apoléna), Jaroslav Vojta (páter Bonifác), Božena Šustrová (služka Máří), Karel Dostal (císař Rudolf II.), Otto Rubík (nákladník Jan Dačický, Mikulášův bratr), Jaroslav Průcha (havíř Jakub), L. H. Struna (havíř), Václav Trégl (kat), Zorka Janů (služka u Třísků), Marie Ježková (nahluchlá měštka Babeta Sládková), Jan W. Speerger (biřic Janek), Vladimír Řepa (konšel Kaše, přísedící u soudu), Stanislav Neumann (zapisovatel u soudu pan Alexy), Jelizaveta Nikolská (cikánská tanečnice), Světla Svozilová (vdova Veronika), Milada Smolíková (matrona, manželka konšela Kaše), František Roland (bakalář), Petr Lotar (konšel Labuška, přísedící u soudu), František Velebný (hlásný), Antonín Volný (mincíř), Vladimír Štros (mincíř), John Gollwell (člen hofmistrovy družiny), Anna Gabrielová (komorná), Josef Kraus (katův pomocník), Vladimír Majer (hostinský Mědínek), Elsa Vetešníková (číšnice), Josef Loskot (chasník v hospodě), Emil Dlesk (chasník v hospodě), Eva Prchlíková (panna), Karel Černý (dveřník císařův), Alois Dvorský (žalářník), Raoul Schránil (Mirek, pobočník hofmistra Felixe)

Údaje o DVD:

cech_panen_kutnohorskych_kapitoly_1

cech_panen_kutnohorskych_kapitoly_2

cech_panen_kutnohorskych_kapitoly_3

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 4:3

Bonus: o filmu, Zlatý fond na DVD

cech_panen_kutnohorskych_o_titulu