Blesk – Čtyři pírka – Zkouška cti

 

Blesk v úterý 10. února 2009 nabídne Čtyři pírka – zkouška cti za 49,- Kč, výpravné válečné historické drama. Svoboda, vlastenectví, čest a vášeň. Aby zachránil svého nejlepšího přítele, musí jeden muž riskovat vše co miluje. Pokud jste se 24. ledna koukali na TV Nova, pak víte, o jaký film se jedná. 

 

Výpravnou dobrodružnou podívanou se rozhodl natočit podle knihy A.E.W.Masona původem pákistánský režisér Shekhar Kapur, kterého proslavilo především historické drama Královna Alžběta. Tentokrát se tedy trochu rozhodl odlehčit tón svého historického snímku. Příběh se odehrává v Africe, kde slouží britský důstojník Harry Faversham. Vynikající voják, úspěšný na poli soukromém, což dokazuje krásná přítelkyně, i na poli profesním, o čemž svědčí i důstojnické frčky. Jenomže s Harrym to zas není tak úplně všechno v pořádku – ve chvíli, kdy má armáda nastoupit do bitvy proti arabským rebelům, rozhodne se vzdát se vojenského postu. Samozřejmě tak musí čelit odsudku okolí, nicméně očistit pošramocenou čest se mu podaří poté, co jeho regiment upadne do zajetí a on se vydá do Afriky, aby zde vybojoval bitvu nejen proti nepřátelům, ale hlavně sám se sebou.

Rok 1884. Mladý poručík Harry Feversham má před sebou skvělou budoucnost – patří k nejlepším ve svém elitním pluku a má těsně před zásnubami s dívkou, kterou nade vše miluje. Povstání proti britské koloniální nadvládě, které vypukne v Súdánu, ovšem změní jeho život od základů. Harryho pluk má být totiž vyslán proti rebelům, ovšem on sám je při představě nadcházejících bojů zcela ochromen nejistotou a pochybnostmi o sobě samém a krátce před odjezdem svého regimentu do války rezignuje a odchází z armády.

Tento čin má ale dalekosáhlé důsledky – Harryho otec, významný generál, se svého syna zřekne, jeho nejbližší přátelé, důstojníci Castleton, Trench a Willoughby, považující jeho čin za projev strachu, mu pošlou tři bílá pírka, symbolizující zbabělost, a čtvrté přidá jeho snoubenka, vlastenecká Ethne. Jediný, kdo ho hájí, je přítel Jack Durrance, jenž také potají miluje Ethne.

Harry zůstává v Londýně sám, opuštěný, izolovaný a trpící obecným pohrdáním – až nakonec najde řešení. Navzdory svým pochybám o smyslu této války se vydává do Afriky, aby byl nablízku svým přátelům a podle možnosti jim pomohl. Chce získat zpět ztracenou čest a vrátit pírka. Vydá se přes poušť s karavanou obchodníka s bílým masem, kterého však jedna z žen, ve skutečnosti princezna místního kmene, zabije kvůli krutému zacházení. Polomrtvého Harryho později najde v poušti osamělý domorodec Abú Fatma. Tajemný místní bojovník se rozhodne bláznivého Angličana chránit.

Zotavený, k nepoznání zarostlý Harry, se v domorodém oděvu vydává za Araba a přijme práci nosiče u britské jednotky, aniž ho kdokoli poznal, Jack, který je vyslán do Londýna, aby pomohl naklonit parlament africkému tažení, marně doufá, že se mu podaří získat náklonnost Ethne. Harry s pomocí Abú Fatmy odhalí past, chystanou na britské vojáky, Abú se je však marně pokouší varovat. Arogantní Willoughby dokonce nechá zbičovat muže, který je přišel varovat. Vzápětí je jednotka skutečně napadena a Harry se v bitevní vřavě pokouší chránit přátele. Castleton je sice zabit, zraněného oslepeného Jacka se mu však podaří odtáhnout do bezpečí a ošetřit. Zatímco Harry postupně vykoupí statečnými činy svou hanbu a vrátí potupná pírka, Jack se vrátí do Anglie a znovu se uchází o Ethne. Ta nemá o Harrym zprávy, a proto nakonec přijme jeho nabídku ke sňatku. Netuší, že její snoubenec se právě nechal uvěznit, aby v žaláři našel posledního z přátel, Trenche, vrátil mu pírko a s nasazením života mu pomohl uprchnout. Harry tak konečně dosvědčil svou loajalitu k přátelům, odvahu i schopnost sebeobětování.

„Mladí muži v časech Čtyř pírek nezpochybňovali svou povinnost bojovat za královnu a vlast," říká režisér Shekhar Kapur. „Harryho pochybnosti dodávají příběhu zvláštní zajímavost, protože k tomu, aby mohl svým strachům čelit, je musí překonat. Takže otázka zní: Byla jeho rezignace aktem zbabělosti nebo naopak velké odvahy?"

Podle Kapura je jádrem filmu příběh chlapců, kteří odcházejí do války a stávají se muži, o přechodu od naivní jistoty chlapectví k přijetí pochyb a nakonec k mužné dospělosti. „Ukazuji Anglii jako místo, kde nejsou kladeny žádné otázky. Pak, během cety do Súdánu, představuji místo, kde otázky kladeny být naopak musejí," dodává režisér.

Názory jsou značně rozporné, někdo hovoří o nezvládnuté látce, špatně natočené nudě, chaotickém scénáři, nefunkční kameře, strašné výtvarné kompozici, nijakých hereckých výkonech, jiní o dobrodružném romantickém příběhu odvahy a cti, charismatických hercích, překrásných scenériích. Něco málo o historii zpracování literární předlohy i této její verzi třeba zde, kde se dočtete, na čí stranu se hlasy kritiků přiklání.

Žánr: Dobrodružný / Drama / Válečný / Historický

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 2002

Délka: 131 minut

Původní název: The Four Feathers

Světová premiéra: 8. září 2002 – Kanada (Toronto Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 30. října 2003

Režie: Shekhar Kapur

Námět: A.E.W. Mason (román)

Scénář: Michael Schiffer, Hossein Amini

Produkce: Laurie Borg, Paul Feldsher, Julie Goldstein, Robert Jaffe, Stanley R. Jaffe, Marty Katz, Allon Reich

Hudba: James Horner

Kamera: Robert Richardson

Společnost: Paramount Pictures / Miramax Films / Jaffilms / Belhaven Limited / Dune Films/ Marty Katz Productions

Natáčeno: Velká Británie / Maroko

Hrají: Heath Ledger (Harry Faversham), Wes Bentley (Jack Durrance), Kate Hudson (Ethne), Djimon Hounsou (Abou Fatma), Alex Jennings (plk. Hamilton), Mohamed Bouich (sudánský vypravěč), Campbell Brown (derviš Ansar), Daniel Caltagirone (Gustave), James Cosmo (plk. Sutch), Andy Coumbe (plk. druhého regimentu), Angela Douglas (teta Mary), Karim Doukkali (stará Egypťanka), Lucy Gordon (Isabelle), Megan Hall (Millie), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: interview, fotogalerie