Filmag válka Film – Psi, chcete žít věčně? aneb Peklo u Stalingradu

 

Filmag v edici Válka film nabídne v úterý 10. února 2009 film tentokráte německého původu Psi, chcete žít věčně? aneb Peklo u Stalingradu za 45,- Kč. Bitva zuří naplno. Zmíněným pokřikem burcoval pruský král Fridrich II. své vojáky v bitvě u Kolína. A stejnými slovy hnal svou 6. armádu do útoku také generál Paulus, když se v letech 1942 až 1943 marně snažil dobýt nedobytný Stalingrad. 

 

Nákladný německý film sleduje šest měsíců v životě jednotky mladého plukovníka Wisse, který stále intenzivněji zjišťuje nesmyslnost války a hrůznost nacistické ideologie. Před německými vojáky však stojí rozkaz od samotného Vůdce – za každou cenu dobýt Stalingrad. Město, které Hitlerovi leželo v žaludku snad ze všech nejvíce, však statečně odolává a plukovníkovi je čím dál tím více jasné, že nadcházející zima bude jeho poslední. Silně humanistický film vyniká strhující autenticitou a jako jeden z mála německých snímků se nebojí ukázat hrůzné nacistické činy v jejich realistické podobě.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Západní Německo

Rok vzniku: 1959

Délka: 94 minut

Světová premiéra: 7. dubna 1959 – Západní Německo

Původní název: Hunde, wollt ihr ewig leben

Režie: Frank Wisbar

Námět: Fritz Wöss

Scénář: Frank Dimen, Heinz Schröter, Frank Wisbar, Fritz Wöss

Produkce: Otto Meissner, Alf Teichs

Hudba: Herbert Windt

Kamera: Helmut Ashley

Společnost: Deutsche Film Hansa

Hrají: Joachim Hansen (Oberleutnant Wisse), Ernst Wilhelm Borchert (generál Friedrich Paulus), Wolfgang Preiss (major Linkmann), Carl Lange (generál von Seydlitz), Horst Frank (Feldwebel Böse), Peter Carsten (svobodník Krämer), Richard Münch (Oberstleutnant Kesselbach), Günter Pfitzmann (Wachtmeister Kunowski), Sonja Ziemann (Katja), Gunnar Möller (Leutnant Fuhrmann), Ernst von Klipstein (generál), Armin Dahlen (major Stanescu), Paul Hoffmann (generál Codreanu), Karl John (Generaloberst Hoth), Alexander Kerst (Kriegspfarrer Busch), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 4:3

Bonus: fotogalerie, z naší nabídky