Aha! – CoMyJenVíme!?

 

V ediční řadě Aha! Palace Pictures, kterou zprostředkovává vydavatelství Codi, se ve čtvrtek 12. února 2009 dočkáme úkroku od klasické hrané filmové tvorby. Půjde totiž o kontroverzní dokument CoMyJenVíme!? za 44,- Kč

 

Radikální řez skrz všechny konvence. Vyžaduje naprostou odpoutanost od zažitých stereotypů. Je to dokument. Je to příběh. Film, který diváka uvede do kvantové neurčitosti, kde se realita mění každou další myšlenkou. Dokument s hranými pasážemi a spoustou počítačových efektů, ve kterém vystupuje několik předních světových fyziků, neurologů, molekulárních biologů, mystiků a duchovních vůdců, popisuje realitu na základě nejnovějších objevů fyziky.

Film Co my jen víme!? představuje odklon od konvenčního "světonázoru". Požaduje od diváka fantazii a otevřenou mysl – nechce totiž nic víc než přinést důkazy pro přehodnocení dosud známého vnímání světa. Diváci jsou tak v podobné situaci jako Koperníkovi současníci, když je učenec na přelomu 15. a 16. století přesvědčoval, že Země není středem vesmíru.

Snímek vtáhne diváky do světa, kde je demonstrována kvantová nejistota, kde protagonistka aktivuje a prožívá neurologické procesy a změny způsobu vnímání – v tomto světě je všechno živé a každá myšlenka mění realitu.

Film dává prostor nekonvenčním závěrům moderních vědců a přináší je divákům. Nabízí "jiný" všeobecný pohled na realitu a na dosud málo zmapované území – vlastní vědomí člověka. Co my jen víme!? je filmové zpracování nové filosofie, která vznikla na průsečíku tisíce let starých náboženství a nejnovějších vědeckých poznatků. Je unikátní svým tématem, svým žánrem (vědecko-filosofický dokument s fiktivním ilustrovaným příběhem) a také svým zpracováním (moderní počítačové triky, komiksová animace). Co my jen víme!? je filosofický film, jehož myšlenky pochopí i děti a ti, kteří filosofii nikdy nečetli.

Tématem reality, která se skrývá za tou, již akceptujeme jako normální, se zabývají i snímky Matrix (The Matrix – 1999, 2003 a 2003), Vanilkové nebe (Vanilla Sky – 2001) a Minority Report (2002). Ty ale využívají sci-fi příběhů, zatímco děj tohoto filmu je natolik "obyčejný", že se mohl přihodit. Navíc jeho poznatky můžete v praxi ihned vyzkoušet a žít je.

Je jen na vás, jestli se přikloníte na stranu nadšených obdivovatelů, nebo těch, kteří hovoří o bezobsažném sektářském blábolu…

Žánr: Dokument / Komedie / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2004

Délka: 109 minut

Světová premiéra: 24. března 2004

Premiéra v kinech ČR: 3. dubna 2008

Původní název: What The Bleep Do We Know!?

Režie: William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente

Scénář: William Arntz, Betsy Chasse, Matthew Hoffman

Produkce: William Arntz, Betsy Chasse

Hudba: Christopher Franke

Kamera: Mark Vincente, David Bridges

Hrají: Marlee Matlin, Barry Newman, Larry Brandenburg, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný

Bonus: přednáška Dr. Freda Alana Wolfa (Dr. Quantum) na veletrhu Esoterika 2008 a v kině Světozor, relaxační hudba Petra Piňose, magická angličtina

Videoukázka:
{youtube}6BkI8LD24y0&hl=cs{/youtube}