Eusebius – Lovci dinosaurů

Eusebius dnes v pátek 13. února 2009 opět překvapil a na pultech se ocitl film Lovci dinosaurů za 49,- Kč. Dobrodružný film Lovci dinosaurů, který je založen na krátké povídce mistra sci-fi žánru Raye Bradburyho, nás zavádí do nepříliš vzdálené budoucnosti, v níž se stalo cestování časem nejen samozřejmostí, ale také výnosným byznysem.

Cestovní kancelář Time Safari nabízí lákavou atrakci – cestování v čase a lov dinosaurů. Na schopnostech moderních technologií profituje zejména majitel monopolní společnosti Time Safari Inc. Charles Hatton, jehož cestovní kancelář pořádá pro bohaté klienty exkluzivní lovecké expedice do prehistorického věku. Účastníkům expedicí je během výletů do minulosti dovoleno lovit a zabíjet vybrané pravěké živočichy – za předpokladu, že budou dodržovat přísná pravidla, která jim brání zasáhnout do běhu evoluce.

Po návratu z jedné problémové expedice si však Dr. Travis Ryer všimne několika významných změn. Brzy se napříč New Yorkem převalí "evoluční vlna". Začíná se měnit vegetace, mizí lidé i celé budovy a objevují se nebezpeční, dosud nevidění predátoři. Pokud se Travisovi a jeho kolegům nepodaří najít chybu do příchodu poslední "evoluční vlny", lidstvo navždy zmizí z povrchu naší planety…

Chudák Ray Bradbury. Pokud u některých titulů je nutno konstatovat, že jsou volně inspirovány předlohou, pak tady bych snad ani autora nezmiňoval. Nejprve citát: člověk neví, čemu se má smát dříve – jestli těm trapným trikům, ještě trapnějším dialogům, nebo Kingsleyho sněhobílé paruce.

I když film vychází z předpokladu chronoklasmu, což může být pro někoho nelogické, přece jen se dá alespoň zdání pravděpodobnosti udržet. Tady se to ale opravdu silně nepovedlo. Těch lapsů je ve filmu tolik, že snad stojí za vidění jen kvůli tomu. Já osobně považuji za nejvážnější ten, že nikoliv lovci dinosaurů, ale dinosaura. Podle toho, co je ve filmu vidět, vrací se výpravy stále ke stejnému zvířeti. A přitom se tam nepotkávají. Ovšem když je potřeba varovat sám sebe, tak se tam potká… No fuj.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Drama / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA / Německo / Česká republika

Rok vzniku: 2005

Délka: 98 minut

Původní název: A Sound of Thunder

Světová premiéra: 15. května 2005 – Francie (Cannes Film Market)

Premiéra v kinech ČR: 24. listopadu 2005

Režie: Peter Hyams

Scénář: Gregory Poirier

Produkce: Yoram Barzilai

Hudba: Nick Glennie-Smith

Kamera: Peter Hyams

Společnost: Franchise Pictures / Crusader Entertainment / ApolloMedia / Baldwin Entertainment Group / Dante Entertainment / ETIC Films / Epsilon Motion Pictures / Forge / QI Quality International GmbH & Co. KG / Signature Pictures

Natáčeno: Česká republika

Hrají: Edward Burns (Travis Ryer), Catherine McCormack (Sonia Randová), Ben Kingsley (Charles Hatton), Jemima Rooper (Jenny Kraseová), Armin Rohde (John Wallenbeck), Heike Makatsch (Alicia Wallenbecková), David Oyelowo (Payne), Wilfried Hochholdinger (Dr. Lucas), August Zirner (Clay Derris), Alvin Van Der Kuech (mladý technik), Corey Johnson (Christian Middleton), Nikita Lespinasse (hlasatelka TV zpráv), Scott Bellefeville (divák), Andrew Blanchard (George, vrátný), William Armstrong (Ted Eckles), Antonín Hausknecht (řidič taxi), Anežka Nováková , Martin Světlík, Vladimír Kulhavý, Jiří Klenot, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Trailer (1:51 min. – anglicky s českými titulky), Interview (všechny rozhovory anglicky s českými titulky: Edward Burns – 2:02 min., Catherine McCormack – 1:59 min., Sir Ben Kingsley – 1:57 min., Peter Hyams – 1:37 min.), Záběry z natáčení (5:14 min. – anglicky s českými titulky), Vychází na DVD (ukázky z filmů: HDP – Hodně divné příběhy, Pan Rosnička, Elizabethtown, Prokletí)

Videoukázka:

{youtube}dnLZjBnVm38{/youtube}