Úterní Aha – Městečko

North Video v úterý 17. února 2009 pokračuje ve vydávání titulů Českého kinematografu, tentokrát to bude Městečko za 49,- Kč, film uváděný s podtitulem Sláva vítězům, čest poražený. Absurdita často ukazuje realitu výstižněji. A realita sama je zase často absurdní.

Režijní debut Jana Krause, který si k filmu napsal i scénář. Film Městečko měl být mozaikou příběhů a epizod z malého města z období přelomu totality a nové demokracie. Plejáda drobných hrdinů, kteří úspěšně či méně úspěšně zápasí se změnou společenského systému a i svými osobními poměry vychází prý z autobiografických zážitků režiséra, obměněných či doplněných různou mírou umělecké licence. Autor scénáře a režisér filmu se pokusil o pohled na nedávno převratnou dobu z pohledu komediálně hořké nadsázky. "Nemůžu za to, že v r. 1990 v Městečku vyhrála volby Nezávislá erotická iniciativa."

Akcentovanému záměru dosáhnout silné autenticity mělo sloužit i herecké obsazení filmu, ve kterém vystupují jak profesionální herci, dosud ne příliš známí široké veřejnosti (Brancuzský, Novák, Křiváček, Lichý, Učík a další) tak i herci amatérští či naturščici. Kvůli tomuto záměru předcházel filmu dlouhý a náročný casting pro obsazení jednotlivých rolí. "Některé herecké typy u nás dnes doslova chybí. Tak si je musíte zkusit vytvořit."

Jan Kraus se pokusil o poněkud syrovější pohled na naši čerstvou minulost, než jak ji, podle jeho názoru, znázorňují filmy s obdobnou tematikou. "Nejde o zlomyslný posměch, protože mezi ty lidičky patřím i já. Stejně jako k nám všem patří krásná krajina všude kolem. Ale falešné idylky už bylo celkem dost. Rozhodně si nechci hrát na soudce, který ty kolem sebe soudí. Zdá se mi, že jsem to tak viděl. Stejně jako na divadle. Hra Nahniličko pro Divadlo Na zábradlí vznikla stejným způsobem. Komedie neznamená, že se pořád jenom smějete. Někdy vám při ní může být i hodně smutno".

Ale když si najdete hodnocení, tak nějak to vypadá, že zůstalo u plánů. Prostě že se to „trochu" nepovedlo, přes rozmach v čase a odkazy na filmy ze zlatých šedesátých a zařazení na MFF v Karlových Varech.

Žánr: Drama / Komedie / Tragedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2003

Délka: 99 minut

Premiéra v kinech ČR: 20. února 2003

Režie: Jan Kraus

Scénář: Jan Kraus

Produkce: Jaroslav Kučera, Otakar Svoboda, Vojtěchg Svoboda, Viktor Průša, Václav Msylík, František Janda, Josef Kokta

Hudba: David Kraus

Text písně: Josef Václav Sládek – Rodné lány

Zpěv: David Kraus

Kamera: Diviš Marek

Společnost: Česká televize – Výrobní skupina: TS Jaroslava Kučery / S Pro Alfa Film / Cinemasound

Natáčeno: exteriéry Zbraslavice – okres Kutná Hora

Hrají: Vlastimil Brabec (Tonda), Otmar Brancuzský (hospodský), Ivo Hýbl (starosta), Rostislav Novák (Zelenka), Norbert Lichý (Klapák), Martin Učík (Kuřil), Miroslav Šnajdr (Klíma), Petr Křiváček (Hýbl), Miroslav Křížek (Kolek), Ludvík Baloun (tajemník), Jaromír Nosek (Švihák), Oldřich Hrůza (zelinář), Alena Vrbová (zelinářka), Jan Hraběta (Ota), Břetislav Farský (Hynek), Karel Hoffmann (Beneš), Miroslav Hruška (Artur), Jiří Kupšina (Bílek), Jaroslava Pokorná (Bílková), Otto Sepl (Berka ml.), Vlastimil Přáda (Berka), Jana Matějcová (Berková), Luděk Žilka (Lébl), Ivana Wojtylová (Léblová), Miloslav Študent (Drchal), Petr Komínek (Šíma), Vladimír Kulhavý (Vojta), Daniela Hořejší (Kolková), Kamila Trantová (Kolkova dcera), Kateřina Herianová (puberťačka), Lucie Kodišová (puberťačka), Zdeněk Hess (Mareš), Pavel Sklenář (Hůla), Eva Šlosárová (Hůlová), Andrea Šlosárová (Hůlová ml.), Jana Kremanová (Škvora), Miroslav Cipra (Grigorij), Veronika Janů (Karlova žena), René Slováčková (Maru)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglické

Obraz: barevný

Bonus: film o filmu, upoutávky, filmografie, fotogalerie, secret zone, DVD-ROM