Filmexport Home Video – Živelní katastrofy 1

 

V portfoliu vydavatelství Filmexport Home Video nejsou zdaleka je filmy pro pamětníky, i když by se tak na první pohled někomu snad mohlo zdát. O tom nás přesvědčila například dvoudílná edice o starém Egyptě. Od pondělka 16. března 2009 přichází další dokumentární série nazvaná Živelní katastrofy 1, kterou již v minulosti Filmexport vydal na videokazetách. Cena 49,- Kč.

Katastrofy a živelná neštěstí, ničící životy a obydlí lidí, jsou neustále hrozbou pro lidstvo. I když pro nás, kteří žijeme v mírném klimatickém pásmu je většina katastrof způsobená přírodními jevy známá jen z televize nebo z novin, ve skutečnosti měly tyto hrozby vždy velký dopad na populaci a ohrožovaly přežití lidstva jako druhu. Zemětřesení, vichřice, hurikány, ničivé požáry, povodně, tsunami a další projevy nespoutané přírody mají dopady na mortalitu obyvatelstva v různých částech planety země.   

Původcem ničivé síly sopek je úžasná energie, která dokáže vychrlit lávu takřka stokilometrovou rychlostí. Ta pak nese zkázu všude, kde se nepředvídá nebo podcení nebezpečí sopečné erupce.

Katastrofální sopečné erupce jsou jedním z mnoha projevů skryté činnosti zemského jádra. Uvidíte výbuch sopky Mount Pinatubo na Filipínách a erupci kolumbijské sopky Ruiz doprovázenou výtoky žhavého magmatu.

Originální název: Anatomy of Disasters – Volcanoes
Produkce: Gary R. Benz
Délka: jeden díl 47 minut, počet dílů bude upřesněn